海水領域 SeaFishZone

樓主: 達官貴人
打印 上一主題 下一主題

珊瑚新手求教,有關RODI水 問題和皮革的問題 [複製鏈接]

其實個做流唔係直吹舊皮,做流位置在皮前面,而做流是吹向水面的

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

皮革有時都幾調皮,唔開十幾日都閒閒地,有時對新地方新光源會有反應
1.有冇落氨基酸?
2.de-nitrate說明要少於100L/H水流先有除NO3效果
3.細缸生物少,冇必要換水太多,換水冇需要落硝化菌
4.溫度可以27,珊瑚生長快
5.ROWA聽講不太好,用PO4X4較理想

以上個人經驗,不能盡信
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

先感謝vsvs 師兄回應

冇落氨基酸

De  nitrate 方面,我係放在濾桶中再加滿白棉,但流量真的冇可能低過100l/h,感謝c兄提醒。
水溫會慢慢升至27度
幸好我是買最少份量的 rowa ,用完即轉po4x4

想問下PO4X4係邊到有得買呢??

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

阿古羅 發表於 2013-1-10 18:23
想問下PO4X4係邊到有得買呢??

大保,現代輝哥。

版主

馬記廁所友

達官貴人 發表於 2013-1-10 15:56
先感謝vsvs 師兄回應

冇落氨基酸

冬天可以26左右,省電!
夏天我會keep 27∼28
(其實印尼個邊啲水邊會25度,SPS養殖場都成29度水)
另外我會落額外維他命C,有利魚同軟體
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

買邊種維c 落??

論壇元老

最佳新人

vsvs 發表於 2013-1-10 11:36
皮革有時都幾調皮,唔開十幾日都閒閒地,有時對新地方新光源會有反應
1.有冇落氨基酸?
2.de-nitrate說明要少 ...

氨基酸有乜用?有冇相睇吓?

Vsvs 師兄無私袋錢落我袋
一直以為珊瑚缸要24度

請問維他命c 可以係邊買?

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-1-10 19:28
買邊種維c 落??

我買KENT個隻
鬼佬曾用人食個種GNC VITAMIN C (1000mg), 每日落要成$2

版主

馬記廁所友

達官貴人 發表於 2013-1-11 01:32
Vsvs 師兄無私袋錢落我袋
一直以為珊瑚缸要24度

我以前都以為係25,但上網睇多啲,自己試多啲,你會學多啲,得到更多
我唔係教你,只不過分享下,你自己都要理解點解咁做
唔係跟死人做就夠,最重要有自己成功個套,咁先有代表性,成功感先屬於自己
好似我講既應用唔到你身上,你都可以發展另一套出嚟,只要自己成功就得,我唔會話"我得你點解唔得"

vsvs 發表於 2013-1-11 08:23
我買KENT個隻
鬼佬曾用人食個種GNC VITAMIN C (1000mg), 每日落要成$2

米者系 Kent Coral Vite? 我買左支好耐,間中加下

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Cv, 豪旦,
吾好落太多,好鬼壞水。

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-1-11 08:48
米者系 Kent Coral Vite? 我買左支好耐,間中加下

http://www.kentmarine.com/products/kent-marine-c.htm

件皮根部(連住石部份)開始腐爛 ... 石底亦有白瞙的出現,但面就冇咩變化。
不過我估應該冇轉好的機會, 我應該繼續等定放棄 ?
依件皮大大打擊了我的信心,明明可以做既都做哂

各位師兄點睇,我應該買過件新既皮,定試其他珊瑚,因為想試養圓帽,茉莉花或花瓶 (聽講都是易養)

定先搵出現時問題所在?  但其實幾難搵

vsvs 發表於 2013-1-11 08:31
我以前都以為係25,但上網睇多啲,自己試多啲,你會學多啲,得到更多
我唔係教你,只不過分 ...

我欣賞你依種態度,師兄無私分享實在是魚友之福

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

張件皮革cut左個底佢,重新上石,應該冇問題

同上。。Cut 左個低∼  吾系就好有可能燒埋上去

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

cut 完個位, 浸下典會好少少~