海水領域 SeaFishZone

樓主: kfklam
打印 上一主題 下一主題

求教:硬毛藻Chaetomorphia 過濾系統需求   [複製鏈接]

yoowicked 發表於 2013-1-12 13:20
我都好有興趣想知多D,我一個月前都開始左一個好細既藻缸仔係底缸,買左紅提&綠提各一少份,用左支10W 白色 ...

可以有好多原因唔生,可能d水“好”得濟,無足夠養份都會生得慢。

timmysfxc 發表於 2013-1-13 21:02
可以有好多原因唔生,可能d水“好”得濟,無足夠養份都會生得慢。

哩個先係我最唔明既地方
成日聽日講"水肥",諗極都唔明咩叫水肥?!我自已係軟珊瑚加魚,少餵食,盡可能都keep住D水乾淨,怕污染。
早幾日嘗試將兩棵藻放入主缸,睇下燈光會否另佢地有少許變化,紅提好明顯堅挺左、深色左,而綠提就見到生左好多好幼既根,可能真係燈光問題。

kkenwong123 發表於 2013-1-10 09:23
ching我有個24寸缸玩ATS没過濾及化痰玩左大半年。

同您一樣百無缸,且廁所水 1 Oct 2012 開缸
軟野 x 6, 魚 x 4
第一輪魚 5pcs 因手賤全亡,第二輪魚 4pcs不足一個月安然,軟體全開

yoowicked 發表於 2013-1-14 12:17
哩個先係我最唔明既地方
成日聽日講"水肥",諗極都唔明咩叫水肥?!我自已係軟珊瑚加魚,少餵食 ...

水肥我估係指no3 po4 level高. 因為藻要佢地先生到.

timmysfxc 發表於 2013-1-13 20:59
正常魚缸入面會自己生出黎,no need to buy

Thanks!

現在我新開的缸,都有用這種鐵絲草,
但請教c兄們,要幾多才先叫做足夠來讓佢地可以吸缸內的no3, 另外,佢地會否好似Ats 咁,好產生左浮遊生物來餵飼珊瑚呢?謝
不是論壇元老,只是一名新手,請多多指教哦!

細細既小小珊瑚缸

我之前24"缸時, 用過舊款 Bubble Magus Q3 外置化氮都幾好。個人認為, 化氮就是海水缸的心臟, 不能缺少了。而且它是把部份未轉化成 Ammonia 和 NO2 的物質打走, 做前期工作; 而後期去除 Ammonia, NO2, NP, 則要靠其它方法。
有些生產ATS 廠方說它生長出來的草如海邊岩礁上的植物比起一般的海草有四倍吸收NP的能力。
之前亞瑪遜有賣Magic Mud, 你可以問下他們。