海水領域 SeaFishZone

樓主: kfklam
打印 上一主題 下一主題

求教:硬毛藻Chaetomorphia 過濾系統需求   [複製鏈接]

樓主
呢種藻可以24小時照光都ok. 佢生長時會吸收水入面既NO3同PO4, 當你定期修剪佢就即係將缸入面既NO3同PO4拎走.  佢唔係過濾, 亦取代唔到石/環/厚沙底(n cycle).  
你個缸咁細如果放唔到好多, 佢既效果好有限, 倒不如用ATS... 淘寶現成100-200蛟細size個隻可能岩你用.
最後都係果句, 細缸換水勤力先係皇道. 一星期一次10%左右.

kkenwong123 ching你個缸點setup不如分享一下~~~

沙發
kfklam 發表於 2013-1-10 22:27
多謝師兄指點。我開缸有兩個月啦。個缸係Dazs嘅set缸12“x12”x14“背濾缸,用緊NACQQ因為太大放唔 ...

小左環會小d nitrate呢個concept我有小小唔支持。因為其實多環,多n cycle細菌,有更多capacity去轉換水中既ammonia去no2再去no3。小左環,小左no3,咁分分鐘會多左好毒既ammonia同no2,咩生物都會死。細缸黎講,真係要減no3, 換多d水係最簡單直接既解決方法。仲有,5磅石對一個想玩得自然d用小d器材既珊瑚缸黎講真係小左d,建議要有15磅左右。支化氮… 樓主用左一排感覺如何?其實真係可以唔用。(我都知一定有人會唔同意我咁講。不過個人覺得呢支化氮,其實都係好打有限,家下仲要坐埋入display,又唔好睇,不如唔用。)背濾多d環,碎石也可。已經有既硬毛藻可keep住,一個月左右修一修佢。支燈… 應該要換支好小小既… 最後記得加生物一定要好慢好慢咁加。呢part“忍手”,先係最難。

板凳
個化氮d色好淺,正常既應該好似24味or at least深啡。水位set set佢可能會好d。
ATO... 細魚缸可以用2條管,一支同水lv一樣一支係for出水,水位低自動出水,到位就停。diy都得,易用又唔使電。

地板
swtam 發表於 2013-1-12 10:21
請問有冇師兄知道買完呢件ATS硬件後,D藻可以邊度買才種?

正常魚缸入面會自己生出黎,no need to buy

yoowicked 發表於 2013-1-12 13:20
我都好有興趣想知多D,我一個月前都開始左一個好細既藻缸仔係底缸,買左紅提&綠提各一少份,用左支10W 白色 ...

可以有好多原因唔生,可能d水“好”得濟,無足夠養份都會生得慢。

yoowicked 發表於 2013-1-14 12:17
哩個先係我最唔明既地方
成日聽日講"水肥",諗極都唔明咩叫水肥?!我自已係軟珊瑚加魚,少餵食 ...

水肥我估係指no3 po4 level高. 因為藻要佢地先生到.