海水領域 SeaFishZone

樓主: tak_930
打印 上一主題 下一主題

到底要什樣做法才可養一缸咸水魚呢? [複製鏈接]

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

NAC5/7都ok(唔知有冇記錯型號),不過你冇q魚習慣我就覺得你唔好落生物石.
方便你可以係主缸落藥.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

用生物環/生物石都唔會令到死魚/反缸的,
我覺得重點係:
1.無Q魚習慣(由魚魚捕撈=>運輸=>魚場=>再運輸=>分拆=>再再運輸=>魚鋪=>比你買返屋企..當中已經好累,同好弱,亦有好多機會受到感染的,所以Q魚係必要的)
2.廁所水過濾得唔夠(通常過濾廁所水都會用到3-5個濾樽,濾蕊亦要定時換)

CHING 我都用廁所水,用之前都會開5-10分鐘,然後測試水質和溫度,
          再之後用2濾樽一棉蕊一炭蕊,開慢水直落主缸

tak_930 發表於 2013-1-8 20:11
首先多謝各師兄的教導,其實之前用salt,都有死魚。所以轉用廁所水一試,經兩瀘樽,一棉+一陶瓷樽。至於生物 ...

CHING 不如影張沙缸相睇睇
             我覺得沙缸擺放有問題。

最佳新人 活躍會員 熱心會員

我都想相,可惜部腦好似我窺窺地,唔知I phone可放相嗎?有無師兄可教我呀?

各師兄:小弟都係用廁所水直車入缸!不過要留意大廈有冇洗咸水缸!我亦冇Q魚習慣!真係好睇彩數!己養了兩年籃面了

最佳新人 活躍會員 熱心會員

看師兄魚缸設備,比起我的還要好,大致上與師兄養魚習慣差不多,不過對於用藥則非常尊一,除銅藥外,不會使用其他藥物,在心目中算是萬靈看門藥.
其實魚兒死亡有很多原因,如非一次性大量死亡,相信不是魚缸系統問題,無需太過擔心,選購新魚要講經驗之外,有時還要看運氣,大多歸咎新魚本身適應問題,不要氣餒.