請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: Fishtank

開盬問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

1398killer 發表於 2013-1-9 09:43
Ph: 水中酸鹼度單位。
Kh: 水中軟硬度單位。

Ph易理解好多,Kh就....

ice28720 發表於 2013-1-9 09:44
我已前和你的開盬方法一毛一樣,都冇乜問題出現

哦,其實小弟暫時都未有問題,只不過爬文時見到有師兄話會變死水,有的話元素會小咗,所以上來請教。
謝謝

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

亦會有一個問題,
開定鹽水一星期,
期間會蒸發,
儲備水會變鹹,
你個主缸咪好難控制個鹹度?
珊瑚缸個鹹度,酸鹼度,軟硬度不應大上大落,
不同魚缸。 小心!!

1398killer 發表於 2013-1-9 11:01
亦會有一個問題,
開定鹽水一星期,
期間會蒸發,

主缸蒸發的水會用蒸餾水每天補充,開定D盬水有蓋冚好,唔會咁快蒸發。只是用作Q魚缸日日換水唔洗成日開盬咁煩及作不時之須ja。

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Fishtank 發表於 2013-1-9 10:35
小弟係新手,個缸有事,如白點蟲,都唔知點處理。前排入咗條紫吊B,三白爆白點,即刻爬文買藥幫佢E ...

你點Q都會可能爆白點
我個缸從來未爆過,清缸底加UV
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-9 14:10
你點Q都會可能爆白點
我個缸從來未爆過,清缸底加UV

師兄,RT缸加UV?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Fishtank 發表於 2013-1-9 14:55
師兄,RT缸加UV?

係呀,好多人話唔可以加
其實我都未攪清個問題係乜(有理論話殺死浮游生物,細菌,從而增加有機物,壞水質)
總之用咗冇大問題就得,又可以幫我解決大問題----廁所水
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-9 15:18
係呀,好多人話唔可以加
其實我都未攪清個問題係乜(有理論話殺死浮游生物,細菌,從而增加有機物,壞水質)
...

師兄厠所用咸水真幸福,慳翻好多時間同金錢。小弟都有支朋友比ga UV燈,不過支管裂咗,成條魚街都配唔翻,有機會試下先。謝謝分享。不過小弟細缸仔,UV燈唔知對個缸影響很大,暫時都會Q魚,減小各種問題性出現。