海水領域 SeaFishZone

查看: 7134|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

開盬問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
請敎各位師兄,小弟開咗RT缸三個多月,頭兩個月只用生物石同豆豆養水,洗缸擦石,起沙面的藻後開始放生物。現用TM盬開蒸餾水,每星期都換水兩次。因每入新魚都會用Q桶Q魚十四天以上,每天全換水,所以每次開䀋都會開定一星期備用,隨時方便使用。其實D盬水開定存放一星期有冇問題呢?的元素有否影響?Q魚對魚兒有冇問題?

沙發
感謝各位師兄回覆。
小弟是用時才打氣喎(Q魚),現時都係咁,換水就係沙缸抽走的舊水,然後車的新水入沙缸囉,有問題冇呀

另再請敎Kh爬文成日見到,但不太明白佢ga作用係咩,小弟已有套sal牌試劑看門口,看說明書用法幾復雜,未測過,假如高或低過標準應點處理?

Thanks

板凳
象拔蚌 發表於 2013-1-8 18:18
師兄超好耐性

其實小弟耐性有限,不過只想提供一個較好的環境比的生物ja。養水期間都忍手得好辛苦架,咪行下魚街,買定的須要用具囉,爬多的文充實咗先。而家諗反,睇往自己個缸每日都不同變化,其實都好享受架

地板
vsvs 發表於 2013-1-8 18:58
好有心機

小弟相信呢度養魚養珊瑚的師兄,好多都好有心機,睇佢地的缸就知啦。小弟係新手,好多技術都唔識,為有從基礎學起囉。

chihim 發表於 2013-1-8 19:31
kh 其實好像系關於 鈣同鎂的平衡。不過都系等大師回帖。。

多謝師兄盡力為小弟解答

ko1008 發表於 2013-1-8 22:14
我唔係大師,只係照書講下
kh係測量鹼度的單位,正確叫dKH全名Degree Karbonate Hardness源自德國
海水中測 ...

唔該哂師兄,見到的化學名真係,要時間消化下,而家最重要係維持到個缸仔先,用的較多原素D鹽,勤換水,有時間就測下kh啦,至於加鈣,鎂la D,就要再深入研究

vsvs 發表於 2013-1-9 09:33
講真個句,個RT我買魚從來冇Q魚,太懶了

小弟係新手,個缸有事,如白點蟲,都唔知點處理。前排入咗條紫吊B,三白爆白點,即刻爬文買藥幫佢E,而家冇事,在Q缸休養。Q魚除咗等的魚定的,重可訓糧,小弟有條白尾紫月B,訓到佢搶糧追手才落缸,暫時冇攪的珊瑚。

1398killer 發表於 2013-1-9 09:43
Ph: 水中酸鹼度單位。
Kh: 水中軟硬度單位。

Ph易理解好多,Kh就....

ice28720 發表於 2013-1-9 09:44
我已前和你的開盬方法一毛一樣,都冇乜問題出現

哦,其實小弟暫時都未有問題,只不過爬文時見到有師兄話會變死水,有的話元素會小咗,所以上來請教。
謝謝

1398killer 發表於 2013-1-9 11:01
亦會有一個問題,
開定鹽水一星期,
期間會蒸發,

主缸蒸發的水會用蒸餾水每天補充,開定D盬水有蓋冚好,唔會咁快蒸發。只是用作Q魚缸日日換水唔洗成日開盬咁煩及作不時之須ja。

vsvs 發表於 2013-1-9 14:10
你點Q都會可能爆白點
我個缸從來未爆過,清缸底加UV

師兄,RT缸加UV?

vsvs 發表於 2013-1-9 15:18
係呀,好多人話唔可以加
其實我都未攪清個問題係乜(有理論話殺死浮游生物,細菌,從而增加有機物,壞水質)
...

師兄厠所用咸水真幸福,慳翻好多時間同金錢。小弟都有支朋友比ga UV燈,不過支管裂咗,成條魚街都配唔翻,有機會試下先。謝謝分享。不過小弟細缸仔,UV燈唔知對個缸影響很大,暫時都會Q魚,減小各種問題性出現。