海水領域 SeaFishZone

查看: 7082|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

開盬問題 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
請敎各位師兄,小弟開咗RT缸三個多月,頭兩個月只用生物石同豆豆養水,洗缸擦石,起沙面的藻後開始放生物。現用TM盬開蒸餾水,每星期都換水兩次。因每入新魚都會用Q桶Q魚十四天以上,每天全換水,所以每次開䀋都會開定一星期備用,隨時方便使用。其實D盬水開定存放一星期有冇問題呢?的元素有否影響?Q魚對魚兒有冇問題?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
開定鹽水有冇打氣?!

板凳
聽講要打氣先可以長放?

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
不過太耐, 個kh會跌~

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2013-1-8 16:41
不過太耐, 個kh會跌~

教下我
我真係傻架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

傻傻地單眼仔 發表於 2013-1-8 16:43
教下我

感謝各位師兄回覆。
小弟是用時才打氣喎(Q魚),現時都係咁,換水就係沙缸抽走的舊水,然後車的新水入沙缸囉,有問題冇呀

另再請敎Kh爬文成日見到,但不太明白佢ga作用係咩,小弟已有套sal牌試劑看門口,看說明書用法幾復雜,未測過,假如高或低過標準應點處理?

Thanks

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 論壇元老

師兄超好耐性

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好有心機
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

kh 其實好像系關於 鈣同鎂的平衡。不過都系等大師回帖。。

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我唔係大師,只係照書講下
kh係測量鹼度的單位,正確叫dKH全名Degree Karbonate Hardness源自德國
海水中測量dKH主要係測重碳酸鹽HCO3同碳酸鹽CO3,dKH主要係同鈣的比例有直接,關係間接都會影響鹼性
因為海水中dKH是7-11,所以超出呢個範圍就會影響海水生物嘅健康,亦會造成其它化學元素嘅不平衡,特别係鈣

論壇元老

象拔蚌 發表於 2013-1-8 18:18
師兄超好耐性

其實小弟耐性有限,不過只想提供一個較好的環境比的生物ja。養水期間都忍手得好辛苦架,咪行下魚街,買定的須要用具囉,爬多的文充實咗先。而家諗反,睇往自己個缸每日都不同變化,其實都好享受架

vsvs 發表於 2013-1-8 18:58
好有心機

小弟相信呢度養魚養珊瑚的師兄,好多都好有心機,睇佢地的缸就知啦。小弟係新手,好多技術都唔識,為有從基礎學起囉。

chihim 發表於 2013-1-8 19:31
kh 其實好像系關於 鈣同鎂的平衡。不過都系等大師回帖。。

多謝師兄盡力為小弟解答

ko1008 發表於 2013-1-8 22:14
我唔係大師,只係照書講下
kh係測量鹼度的單位,正確叫dKH全名Degree Karbonate Hardness源自德國
海水中測 ...

唔該哂師兄,見到的化學名真係,要時間消化下,而家最重要係維持到個缸仔先,用的較多原素D鹽,勤換水,有時間就測下kh啦,至於加鈣,鎂la D,就要再深入研究

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

講真個句,個RT我買魚從來冇Q魚,太懶了
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

Ph: 水中酸鹼度單位。
Kh: 水中軟硬度單位。

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

我已前和你的開盬方法一毛一樣,都冇乜問題出現

vsvs 發表於 2013-1-9 09:33
講真個句,個RT我買魚從來冇Q魚,太懶了

小弟係新手,個缸有事,如白點蟲,都唔知點處理。前排入咗條紫吊B,三白爆白點,即刻爬文買藥幫佢E,而家冇事,在Q缸休養。Q魚除咗等的魚定的,重可訓糧,小弟有條白尾紫月B,訓到佢搶糧追手才落缸,暫時冇攪的珊瑚。