海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

生物石 VS 生物環   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-11 17:15
終於搵到一樣野我同你有相同睇法..我都認為生物石比綠水在淨化水質上更有功效
我重以為剛孵出的魚仔可以 ...

綠水係輪蟲主要的食物,亦係我的繁殖缸內唯一淨化水質既野
係, 輪蟲係比魚仔食的
當魚仔D大再轉用BBS餵

司空火兒 發表於 2013-1-11 17:29
師兄,其實我想否定的,係冇過濾系統就養唔到魚....
但我已經開始左呢個不可能的任務..雖然可能會失敗..但 ...

冇過濾系統咪要换密d水, 真係唔明有甚麼功力可言

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-11 17:54
冇過濾系統咪要换密d水, 真係唔明有甚麼功力可言

冇過濾系統真的換密D水就OK?
7日換1次,每次換半缸得唔得?
可能我用既字眼有問題
由新手到老手既經驗我叫做功力...

司空火兒 發表於 2013-1-11 18:00
冇過濾系統真的換密D水就OK?
7日換1次,每次換半缸得唔得?
可能我用既字眼有問題

當然未必ok, 但除此重可以做咩
换幾多? 幾耐换? 就算有冇過濾都唔會有一個標準答案

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-11 18:11
當然未必ok, 但除此重可以做咩
换幾多? 幾耐换? 就算有冇過濾都唔會有一個標準答案

師兄,請移玉步到果邊討論同測試,答2邊好累
呢度留返比大家分享用唔同濾材的功能同日常打理吧