海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

生物石 VS 生物環   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-10 00:32
我諗唔需要試過由十樓跳落黎都知道死得, 或且掉翻轉問下有幾多魚友用足設備下可養活火焰仙或月光蝶多過半 ...

師兄,其實火焰仙唔係好難養的,我都養過年幾
我深信世事無絕對,有機會我會試下在冇設備下睇下養到幾耐

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-10 00:39
"你"既綠水篇記得之前在一些台灣魚網好似已看過, 其實"淨化水質"是甚麼意思?
綠藻同時也能處理魚蝦的排泄 ...

我都講過綠水其實係一種好基本既野..好多台灣/外國的魚友都會自行研製,教學亦大同小異,
所以看過類似的教學一D都唔出奇的,只係香港的魚友好少懂得自制,才發表方法比大家試下整

微綠藻既原理就類似草缸既原理,只不過唔洗SET個草缸而已,
繁殖缸內的惡劣水質,就主要依賴綠水了
所以我用落所有缸內,效果理想

版主

繁殖學研究生

海賊王 發表於 2013-1-10 01:01
你知唔知乜野係生物球...??
原理相同

師兄,點解會講到生物球??
可以解釋一下嗎?

司空火兒 發表於 2013-1-10 06:42
師兄,其實火焰仙唔係好難養的,我都養過年幾
我深信世事無絕對,有機會我會試下在冇設備下睇下養 ...

咁又要講返點算係養倒, 相信好多師兄都養到火焰仙開口, 幾個月後無故死亡, 蝶魚更加唔駛講...你一句世事無絕對真係可圈可點, 不如你就即刻試下停哂過濾系統去養你既小丑.....

司空火兒 發表於 2013-1-10 07:02
我都講過綠水其實係一種好基本既野..好多台灣/外國的魚友都會自行研製,教學亦大同小異,
所以看過類似的教 ...

繁殖缸內的惡劣水質  有幾惡劣? 淨靠過濾系統唔得, 一定要綠水??

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-10 09:27
咁又要講返點算係養倒, 相信好多師兄都養到火焰仙開口, 幾個月後無故死亡, 蝶魚更加唔駛講...你一句世事無 ...

師兄!咁你心目中點先叫養到呢?
我一陣請假去買條火焰仙試下

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-10 09:45
繁殖缸內的惡劣水質  有幾惡劣? 淨靠過濾系統唔得, 一定要綠水??

師兄有冇玩過繁殖?
繁殖缸係唔可以用過濾系統的,
會吸死晒D BB魚

司空火兒 發表於 2013-1-10 12:19
師兄!咁你心目中點先叫養到呢?
我一陣請假去買條火焰仙試下

開口肥肥白白唔會無緣無故死
加多條月光蝶唔該唔駛試加納那些了

司空火兒 發表於 2013-1-10 12:22
師兄有冇玩過繁殖?
繁殖缸係唔可以用過濾系統的,
會吸死晒D BB魚

我邊有咁叻玩繁殖 過濾系統可唔可以淨系生物石

司空火兒 發表於 2013-1-10 07:03
師兄,點解會講到生物球??
可以解釋一下嗎?

好多年前買過一個大約藍球大,入面得水,蝦,草,石的生物球,
Sales話無得餵,因為密封,蝦食草,草就吸收蝦屎和二氧化碳,再生長和供氧,
但養耐左會發現條草唔夠隻蝦食,好快消失了,
不過由於是放在窗邊,水被曬成黃綠色,長綠藻了吧,還出現很多又長又幼的肉色蟲,
在這種表面上沒食物,沒氧氣,沒過濾的環境下,
蝦仍然能夠繼續生存一年多,就算脫殼,一個月內就會化掉。
可想而知,綠藻的處理水質的能力不容忽視。

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-10 12:28
開口肥肥白白唔會無緣無故死
加多條月光蝶唔該唔駛試加納那些了

師兄,講左火焰仙就火焰仙啦,
尋日中午請假去左日旺買左條聖誕島火焰仙
等報告啦

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-10 12:31
我邊有咁叻玩繁殖 過濾系統可唔可以淨系生物石

暫時小弟未見過有師兄在繁殖缸內用生物石做過濾系統....
可能係我孤漏寡聞啦,還望賜教

版主

繁殖學研究生

海賊王 發表於 2013-1-10 19:12
好多年前買過一個大約藍球大,入面得水,蝦,草,石的生物球,
Sales話無得餵,因為密封,蝦食草,草就吸 ...

所有藻類都要依賴陽光才會發揮到佢既力量

司空火兒 發表於 2013-1-11 06:42
師兄,講左火焰仙就火焰仙啦,
尋日中午請假去左日旺買左條聖誕島火焰仙
等報告啦

版主, 係你自己話冇過濾都養倒仙蝶, 我先叫你整多條月光蝶, 已經唔提議你去試一些再難搞d既仙蝶, 其實你究竟想証明d乜, 係咪想証明冇過濾都養倒魚???? 大家魚友都認同既養魚知識係養魚需要有過濾系統去分解魚魚排泄出來的有毒的含氮廢物, 有些魚 (吊, 魔,小丑)對這些廢物容忍度高些, 但一般仙蝶對這些廢物容忍度就好低..我大膽咁講, 冇魚友會去否定我的說法...你要去自我滿足自己既睇法, 我提議你去搵個100 liter桶去養一條火焰仙, 易好多架..

好多新魚友對養魚完全不懂, 唔該大家比d清晰明確d既訊息佢地啦, 唔怪得有個師妹話覺得好混亂啦, 你身為板主, 係咪應該以身作則??

司空火兒 發表於 2013-1-11 06:48
暫時小弟未見過有師兄在繁殖缸內用生物石做過濾系統....
可能係我孤漏寡聞啦,還望賜教

我都話我唔懂繁殖, 我係提出問題, 唔係賜教
你說綠水能净化繁殖缸内廢物, 因為生物石都有淨化水的作用, 所以我才問用生物石得唔得?
只從淨化水角度看, 究竟綠水定生物石有效率d??
當然綠水在繁殖缸有樣好重要既功能就係直接作為魚苗的食糧

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-11 11:35
版主, 係你自己話冇過濾都養倒仙蝶, 我先叫你整多條月光蝶, 已經唔提議你去試一些再難搞d既仙蝶, 其實你究 ...

師兄,首先係度同你講聲SORRY先,
因為我長期失眠,加埋呢2日又有一批BB要出世,日抖又要返工,脾氣暴躁左d(我平時唔會咁的)
可能語氣同字眼重左d, sorry
現在又回到心如止水既狀態了,大家繼續討論,失禮晒
1)用火焰仙做呢個測試係你在第55#講的
2)本來呢個post係想大家攞多d方法出黎討論,等各位魚友可以吸收人地既經驗,從而令自己有所認識
3)師兄,你真係太大膽了,我真係想否定你既說法,但奈何以我暫時既功力....雖然未必做得到,但我會去嘗試,而唔係試都冇試過就否定所有可能性,需知道天外有天,人外有人,有好多絕世高手,神級師兄,都係過住d隱世既生活
4)方法根本唔止一種,點解大家唔可以比多d選擇人地簡呢??
5)有個師妹覺得好混亂, 師兄,你首先去睇下個post發生咩事先,我去做和事佬而已

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-11 11:44
我都話我唔懂繁殖, 我係提出問題, 唔係賜教
你說綠水能净化繁殖缸内廢物, 因為生物石都有淨 ...

okok
1)我唔能夠否定用生物石唔得,但我真的冇試過,我下次試試再話比你聽
2)我會覺得係生物石
3)魚苗係唔會食綠水的,係食輪蟲/bbs

司空火兒 發表於 2013-1-11 16:10
師兄,首先係度同你講聲SORRY先,
因為我長期失眠,加埋呢2日又有一批BB要出世,日抖又要返工,脾氣暴躁左d(我 ...

唔需要say sorry, 其實我真係完全唔覺你的語氣有甚麼問題, 我只係好唔同意你在魚網上發表一個會令魚友們尤其是新魚友會覺得confused 既訊息...
我都問你究竟你想証明d乜??? 冇過濾系統都可以養到魚??? 你話想否定我的說法, 你覺得我講既野那一個地方有問題??
至於果位師妹個post, 我冇仔細去看, 我見佢有禮貌地問左d問題, 跟住有d ching(不是指你), 又話生物石唔可以做過濾,但又可以養菌, 總之一堆令人confused 既答案, 其實大家覺得佢d問題無聊, 又唔肯放圖, 大可唔答佢咪算, 唔使咁寸既, 以前小弟都曾经在其他網問問題, 跟住比一班人寸, 所以我都幾明白呢個師妹既感受

司空火兒 發表於 2013-1-11 16:15
okok
1)我唔能夠否定用生物石唔得,但我真的冇試過,我下次試試再話比你聽
2)我會覺得係生物石

終於搵到一樣野我同你有相同睇法..我都認為生物石比綠水在淨化水質上更有功效
我重以為剛孵出的魚仔可以直接食微綠藻 咁比d輪蟲食完, d魚仔再食d輪蟲, 對嗎?

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-11 17:07
唔需要say sorry, 其實我真係完全唔覺你的語氣有甚麼問題, 我只係好唔同意你在魚網上發表一個會令魚友們尤 ...

師兄,其實我想否定的,係冇過濾系統就養唔到魚....
但我已經開始左呢個不可能的任務..雖然可能會失敗..但我都會去試下...失敗左就係自己功力不夠..要繼續努力喔
因為我知道真的有人可以做得到的...果D叫做神級的師兄...
另外,我都好明白你既感受,但奈何...呢個問題在我能力範圍以外,我都無能為力...