海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

生物石 VS 生物環   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2013-1-9 15:13
路過一問,鈣水同碘水對FOT 有咩幫助?

落左,感覺D魚強壯D

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-9 15:28
咁用你太太既方法再要加什麼功力才可養活仙蝶

其實...唔用器材,就要用好多時間...
器材越多,用既時間就相對越小....
咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但時間唔可能咁長..
如果有師兄咩都唔用,仙蝶養到3個月上,請各位師兄分享一下..
應該係神級既師兄先做到...唔係唔係...係超越左神既師兄...

司空火兒 發表於 2013-1-9 16:06
其實...唔用器材,就要用好多時間...
器材越多,用既時間就相對越小....
咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但 ...

"咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但時間唔可能咁長"
點叫做"養倒"??

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-9 16:19
"咩都唔用我覺得係養到仙蝶的...但時間唔可能咁長"
點叫做"養倒"??

健康大食,冇病冇痛,肥肥白白踏叫養到囉

我係wingk960 發表於 2013-1-7 19:11
其實我話2樣都養到魚.但有時都要睇下自己需要D咩野.養魚用環,RT就用石加設備.呢個係最簡單又直接既答案.
...

我就最憎有D人.問養魚.人地就教用環??
你有咩咁勞氣?好似係你教人落環喔
http://seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=16862&extra=page%3D1&page=2
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

司空火兒 發表於 2013-1-9 16:27
健康大食,冇病冇痛,肥肥白白踏叫養到囉

咁典解"健康大食,冇病冇痛,肥肥白白"都唔能夠養長

論壇元老

司空師兄請問落綠水有D咩用?請問你個主缸有冇沙底

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-9 17:47
咁典解"健康大食,冇病冇痛,肥肥白白"都唔能夠養長

因為...我未試過用呢個方法養仙蝶
咩器材都唔用,我只試過小丑而已

版主

繁殖學研究生

sung 發表於 2013-1-9 18:19
司空師兄請問落綠水有D咩用?請問你個主缸有冇沙底

淨化水質

論壇元老

版主

繁殖學研究生

sung 發表於 2013-1-9 18:36

有沙底,仲有2條海參

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-1-9 17:37
我就最憎有D人.問養魚.人地就教用環??
你有咩咁勞氣?好似係你教人落環喔
http://seafishzone.com/fo ...

唉.小姐.你唔好攪人個POST喇.我真係有教你落環喎.
我以為你養魚未教你落環囉.咁都唔得呀..咁你想點呀...
算喇.我都唔好攪到司空兄既POST.拜拜.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

司空火兒 發表於 2013-1-9 18:26
因為...我未試過用呢個方法養仙蝶
咩器材都唔用,我只試過小丑而已

咁我大膽咁講, 一個20 liter鹽桶, 一個氣泵, 一枝暖管, 每個禮拜換100%水, 一條好態開口既火焰仙都好快瓜得

司空火兒 發表於 2013-1-9 18:27
淨化水質

我以為綠水係用黎培殖做微生物, 餵食珊瑚, 剛孵化出來的小丑bb

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-9 20:41
咁我大膽咁講, 一個20 liter鹽桶, 一個氣泵, 一枝暖管, 每個禮拜換100%水, 一條好態開口既火焰仙都好快瓜 ...

你試過?

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-9 20:47
我以為綠水係用黎培殖做微生物, 餵食珊瑚, 剛孵化出來的小丑bb

綠水=微綠藻(詳情可以參考我既 綠水篇 )

司空火兒 發表於 2013-1-9 23:26
你試過?

我諗唔需要試過由十樓跳落黎都知道死得, 或且掉翻轉問下有幾多魚友用足設備下可養活火焰仙或月光蝶多過半年, 你太太能夠在桶内無過濾設備下養活11條小丑b, 相信係因為養定既小丑係非常hardy, 頂得順自己d屎屎尿尿, 但係仙仔尤其是蝶, 對水質要求高好多....我就絕對不會在魚網上講如果你有功力就可以在無過濾設備下養活仙蝶

司空火兒 發表於 2013-1-9 23:28
綠水=微綠藻(詳情可以參考我既 綠水篇 )

"你"既綠水篇記得之前在一些台灣魚網好似已看過, 其實"淨化水質"是甚麼意思?
綠藻同時也能處理魚蝦的排泄物所造成的汙染
請問如何處理??

你知唔知乜野係生物球...??
原理相同