請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 38674|回復: 84

生物石 VS 生物環   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

最近發現好多魚友對呢2樣野好似有d誤解,所以開個post比大家交流下

FOT=一定要用生物環?
RT=一定要用生物石?
答案=錯得好嚴重

已小弟的經驗話比我知,無論用生物石/生物環/2溝/2樣都冇用,都可以養到FOT/RT的
(不要同我講用左咩咩D魚/珊瑚就會靚D,要令魚同珊瑚靚D根本唔會關呢2樣野事..而係食物,營養)

生物石係天然的,養菌速度慢,但成熟左比生物環強,需要充足水流通過=等同大海
生物環係人工的,養菌速度快,但用耐左比生物石弱,需要放入沙缸/濾桶=等同魚池

小弟24寸FOT 350升水 全缸生物石+沙缸全生物石,1粒生物環都冇,但有932條小丑魚
48寸RT 550升水 全缸生物石+沙缸全生物石,1粒生物環都冇,有26條魚

2個缸都係每個星期每缸換2桶水(大約共40升)

大家都分享下呢2樣野你點決選,同日常打理

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

其實各施各法,結果係成功就得.
仲係932...仲唔放咁D.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

24寸缸養咁多魚好勁喎

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我就養左幾年魚.都一直係2樣野都有.有幾舊石都用左成3年幾了./其實我養魚好簡單,亦冇研究.用既方法都係大家用既方法.只要OK方便我就會用.唔會攪其他D特別方法.因實在冇咁既時間黎俾我証明.所以都係OK就得了.

日常維護都係個個星期都換一桶水.月尾換就2桶.個個星期清理沙底.半年必洗環.化氮上水必拎出黎大洗.
因為我自己住既屋都唔想周圍都係屎.所以我會經常清理.
生物石其實早知就有過濾效用.但有時真係較難打理.先用多點生物環.
好似我老大.佢養魚都冇用環.個時我真係覺得好奇怪.但事實話俾我知.真係得喎.
只係覺得有環做咩唔用環.要用D大家都唔係太清楚既方法養咁啫.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

其實用邊樣都無所為,最緊要係心機時間,細心觀察佢既一舉一動,都會話比你知是否健康
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

環同石都有用,換水不定期,返屋就換下!
TIga

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

fung5900 發表於 2013-1-6 20:49
其實各施各法,結果係成功就得.
仲係932...仲唔放咁D.

我就黎要突破1000條了
已經放左好多了,每個月放2XX條,但每個月產返3XX條...

版主

繁殖學研究生

brian 發表於 2013-1-6 21:01
24寸缸養咁多魚好勁喎

見笑了

版主

繁殖學研究生

我係wingk960 發表於 2013-1-6 21:27
我就養左幾年魚.都一直係2樣野都有.有幾舊石都用左成3年幾了./其實我養魚好簡單,亦冇研究.用既方法都係大家 ...

版主

繁殖學研究生

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-6 21:35
其實用邊樣都無所為,最緊要係心機時間,細心觀察佢既一舉一動,都會話比你知是否健康。

無錯,其實真係2種都冇所謂,最緊要心機同時間

師兄,多謝分享!
請問有冇check過兩個缸NO3分別係幾多?

師兄,多謝分享!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

小弟的經驗話比我知,無論用生物石/生物環/2溝/2樣都冇用,都可以養到FOT/RT的

兩樣都冇可以養到魚咩!??!

RT 其實係唔用得環定係點?定RT除左石之外冇其他選擇??
根據上述資料fot 應該係兩樣或兩溝都得吧?
~_~在下做左咁耐功課到頭來好似乜都冇學倒咁

版主

繁殖學研究生

swtam 發表於 2013-1-7 11:18
師兄,多謝分享!

我好耐好耐都冇CHECK過水了,只會換水開鹽時CHECK鹽度而已..
數值只可作參考,不能作準的,
不停追逐數字,不如多D時間去觀察D魚仔/珊瑚,
當有事時,佢地比你既答案往往最準確的

版主

繁殖學研究生

iphone5 發表於 2013-1-7 12:49
小弟的經驗話比我知,無論用生物石/生物環/2溝/2樣都冇用,都可以養到FOT/RT的

兩樣都冇可以養到魚咩!??!

點解唔得??
我老虎有11條魚仔..放左係鹽桶3個月,只係得1粒氣石..每星期換100%主缸水而已..一條都冇死過

版主

繁殖學研究生

lai5201314 發表於 2013-1-7 13:05
RT 其實係唔用得環定係點?定RT除左石之外冇其他選擇??
根據上述資料fot 應該係兩樣或兩溝都得吧?
~_~在下 ...

生物環就係養菌快同多,放出黎既no3,po4就會多
no3,po4係會對珊瑚唔好的..超標的話珊瑚會慢慢死掉的..
rt除左生物石,仲可以用珊瑚碎,珊瑚骨

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

司空火兒 發表於 2013-1-7 18:24
生物環就係養菌快同多,放出黎既no3,po4就會多
no3,po4係會對珊瑚唔好的..超標的話珊瑚會慢慢死掉的..
r ...

其實我話2樣都養到魚.但有時都要睇下自己需要D咩野.養魚用環,RT就用石加設備.呢個係最簡單又直接既答案.
我就最憎有D人.問養魚.人地就教用環.
跟手就走幾個高手出黎話點解用石唔得.我都用梗喎.我又養到既.過濾都冇又養到.豬而此類既答案.
對問題完全幫唔到手.只係想俾人知道自己有幾勁.我真係好憎呢D契弟.唉.又勞氣左.都係算了.
世界上着實有太多世外高人我係睇唔到既.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

繁殖學研究生

我係wingk960 發表於 2013-1-7 19:11
其實我話2樣都養到魚.但有時都要睇下自己需要D咩野.養魚用環,RT就用石加設備.呢個係最簡單又直接既答案.
...

唔洗咁勞氣既,養魚都係求開心,大家討論下姐
有人用開石=>養到
有人用開環=>養到
有人用2溝=>養到
有人咩都唔用=>養到
咁大家咪開心晒囉,唔好咁執著啦,放鬆下啦香港人