海水領域 SeaFishZone

查看: 1882|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

死石開缸方法? [複製鏈接]

樓主

請問各位師兄,如果我用死石開缸,我上網搵到程序如下:

1. 首先清潔缸同埋死石
2. 用海鹽溝過濾水(3M),大概1.021或1.022
3. 安裝上蛋白分離器,想水泵,燈具及所有濾材(白棉、生物海綿、生化環)
4. 過濾24小時(暫時無需開蛋白分離器)
5. 加入硝化細菌及繼續過濾2天(無需開蛋白分離器)
6. 可以加入1至2條開缸魚(魔類)或加入污染物(小包魚糧),並開啟蛋白分離器
7. 靜待N cycle進行,並且不定時檢測NO2
8. 發現NO2突然飆升,隔日檢測直至NO2降至0
9. 可以大概五份一水(海水)
10. 此時可以不定時檢測NO3,直至降至低於10
11. 可以逐步加入目標魚

請問各位師兄以上個步驟ok唔ok?然後我對於加硝化細菌有一個疑問,究竟係加1次就得,定係要每隔幾日就要再加,請各位師兄指教。

沙發
4-5其實無乜必要等24小時先加硝化細菌, 開完鹽就直接落啦
而加硝化細菌當然唔係加1次就夠, 唔計超濃縮嗰啲 其實啱開缸可以超份量/超次數咁落
台灣好多展覽SET缸都係咁做, 只要唔急住加魚就無問題, 自己測試過死石開缸得藍魔頂到 試過落小丑好快會有反應 就準備88; 而且魚就算食糧都好 都唔好餵太多 NH3/4,NO2毒死埋自己都唔知咩事
其實我覺得小量魚可以唔洗咁快開住蛋白機先 會影響系統進度
但係死石開缸真係要等成個幾兩個月先開始成熟, 如果淨係養魚直情唔洗測NO3

板凳
Kekw3310 發表於 2023-4-26 20:29
4-5其實無乜必要等24小時先加硝化細菌, 開完鹽就直接落啦
而加硝化細菌當然唔係加1次就夠, 唔計超濃縮&#22 ...

咁硝化細菌係唔係早期隔日加呢?定係睇情況而定?

地板
alvis46 發表於 2023-4-26 21:23
咁硝化細菌係唔係早期隔日加呢?定係睇情況而定?

個個人做法唔同, 唔夠膽講邊個啱邊個錯
我自己啱啱玩嗰陣聽魚鋪講新水連續每日落 落足1個禮拜, 之後我睇返說明寫1個禮拜落1次 新水最多落雙倍
所以其實無特定落幾多同埋幾耐落一次, 初期落完水會蒙蒙地都係正常
我個人覺得跟份量2-3倍都得 連落7日暫停 等系統慢慢成熟; 你預都要個幾兩個月
不過唔好買三點白同青魔; 前者太硬淨唔可以做指標 又惡到時加魚又要撈走, 後者其實唔易養 好弱

Kekw3310 發表於 2023-4-26 22:01
個個人做法唔同, 唔夠膽講邊個啱邊個錯
我自己啱啱玩嗰陣聽魚鋪講新水連續每日 ...

我諗住開頭幾日每日一支「蜂皇漿」或濃縮硝酸細菌

開缸魚應該會買兩條藍魔或師兄有咩推介?

alvis46 發表於 2023-4-26 22:32
我諗住開頭幾日每日一支「蜂皇漿」或濃縮硝酸細菌

開缸魚應該會買兩條藍魔或師兄有咩推介?

我會揀一樽樽嗰啲 TM, Waterlife, SeaChem, BWA...
蜂皇漿係超濃縮硝酸細菌唔需要落咁多, 落太多都無意思. 細菌無嘢食(污染源)就慢慢死, 你會見到白蒙蒙咁
藍魔就夠 睇返缸幾大唔好買太多, 慢慢睇揀條惡啲大條啲. 除咗死你有心理準備兩條都會打交

Kekw3310 發表於 2023-4-26 22:52
我會揀一樽樽嗰啲 TM, Waterlife, SeaChem, BWA...
蜂皇漿係超濃縮硝酸細菌唔需要落咁多, 落 ...

師兄,問埋蛋分……

如果60*40*40cm背濾,用邊個牌子蛋分會比較好?