海水領域 SeaFishZone

查看: 2518|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

國產蛋機--仲要係一蛋兩味:PO4 +NO3 Tester [複製鏈接]

樓主
小黑盒2.5 磷酸盐 硝酸盐 检测仪 测海缸Po4 No3

幾個月前喺淘寶偶然發現,但未知是封關還是供貨問題,當時一直只可以睇,未接受境外訂貨。

沙發
上星期終於淘到手,趁幾日假會試試再公佈結果

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
期待
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板

用緊,NO3: Hanna讀 8,小黑盒讀7
           PO4: Hanna讀0.01,小黑盒讀0

個人諗住用耐啲,如果讀數依然相差不大,就放左兩隻Hanna蛋😄

Links pls

malu兄,第一行第一句就有 hyper-link。

如果條link斷咗,呢個「小黑盒2.5 磷酸盐 硝酸盐 检测仪 测海缸Po4 No3」都係商品名稱,你大可以吸落淘寶去搵。

qq194ken 發表於 2023-4-8 16:38
用緊,NO3: Hanna讀 8,小黑盒讀7
           PO4: Hanna讀0.01,小黑盒讀0

ching 果然快手

部機唔單只係國產,仲要係土炮,不過咁唔等於佢質量有問題。

螢幕快照 2023-04-08 下午11.39.11.jpg

淘寶間舖只有部機同埋幾樣相關o既配件賣,所以應該唔係生產商或者店家,加上部機係3D打印,所以更加似係自行研發o既玩家,開發成功之後再擺上淘寶試賣。希望佢日後會再眾籌或者商品化,咁補充劑o既貨源供應就比較有保證。

雖然土炮,不過見到賣家喺有誠意。

WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.15.jpeg

開箱見到一整盒工具箱,雖然只係現成商品,但足夠放晒所有配件試劑,整整齊齊,第一個印象唔錯。

開盒有三個測試玻璃樽、兩個樽蓋、針筒、小匙兩枝、主機、NO3 & PO4 試劑各一套(共四樽)、說明書、纖維布(清潔測試樽用)。

WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.14.jpeg

主機同樽蓋都係3D打印,應該只係手作式生產,所以話佢係土炮。

小魚毛 發表於 2023-4-8 23:29
ching 果然快手

土豆哥好似整緊部KH機,佢話就快有得賣。
上次買機果陣探過口風,諗住出三合一先落單。

點知佢話KH單獨一部,NO3+PO4自己一部。

WhatsApp Image 2023-04-13 at 21.37.13.jpeg

機面三粒掣分別為「電源」、「確認」、「選擇」,介面的選項不少, 比較特別的是有「記錄」、「校準」選項,而「設備」內亦有線上說明書o既QR code。

WhatsApp Image 2023-04-13 at 21.37.59.jpeg

電源用的喺9V方電,不過機身無電池蓋,要起螺絲拆開部機換電,比較唔方便,可能係受3D打印的限制。

內部結構唔複雜,唔見有USB接口之類,即係應該唔可以有軟件升級功能。 9V電芯只係以黏膠固定,有啲兒嬉。

WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.17.jpeg
兩項的測試程序大同小異,都係加藥水藥粉,再等五分鐘,部機每個步聚都會喺營幕清楚顯示,亦會有倒數計時及蜂鳴器提示。

WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.16 (1).jpeg
自動關機時間為十分鐘,測試結果亦會一直顯示至自動關機,也可以喺「記錄」選項內找回對上八次的測試記錄。呢啲設計都比Hanna user friendly 得多。

魚缸水測試:
WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.17 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-04-13 at 22.07.07 (1).jpeg

NO3:小黑盒-3 VS 沙利法-2.9

WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.16.jpeg WhatsApp Image 2023-04-08 at 23.16.15 (1).jpeg WhatsApp Image 2023-04-13 at 22.07.06.jpeg

PO4:小黑盒-0.03 VS Hanna-0.04 VS Colomb-0.018

我無RODI惟有用蒸餾水做零數值測試。

蒸餾水測試:
NO3:小黑盒-0 VS 沙利法-0
PO4:小黑盒-0.00 VS Hanna-0.00 VS Colomb-0

不過呢次測試小黑盒唔多順利,第一次測試0.08,要再次抺拭測試樽,到第三次測試至得出零數值,似乎隨附o既纖維布的確不可或缺;又或者需要做做微調程序先。

qq194ken 發表於 2023-4-9 01:53
土豆哥好似整緊部KH機,佢話就快有得賣。
上次買機果陣探過口風,諗住出三合一先落單。

現時巿面o既Tester主要用兩種方式測試:對色表(eg. PO4, NO2, NO3, NH3/4, Iodine...) 、計算藥水份量(eg. KH, Calcium, Magnesium, Potassium...);兩種測試o既操作方式唔同,所以相信要crossover都有一定難度,反而我相信將NO2, NH3/4等加入小黑盒做第三、四味會更簡單更大可能性,估計土豆哥可能係考慮緊巿場需求,而揀KH測試先。

我相信其實 Hanna要出隻一機多用o既蛋根本無難度,同一硬件,只要加多小小軟件選擇設定就得,而Hanna係要一機一蛋咁賣法,最主要原因都係商業考量。土豆哥睇到商機,所以至有小黑盒出現。

部機定價值¥468 ,同Hanna NO3 + PO4兩隻蛋相加,小黑盒算低買,不過其實更吸引係試劑價格,PO4試劑¥68 ,NO3試劑¥39 ,合拍¥100,測試量在之前的網頁有提到,但最近已移除,印象中約有50~100次,咁o既價格莫講話Hanna無得比,就算好多測試劑都唔夠佢平。

但好似之前提過咁,我最大憂慮係試劑o既貨源供應,萬一土豆哥唔玩,無晒試劑咁部機就變磚。另外部機要扭螺絲拆機換電,長遠呢計亦都考驗部機o既耐用性,如果啲電快用完,亦會加快機身螺絲位耗損。
呢啲都係目前我留意到o既問題,但整體呢講我仍然覺得呢部機用得過。