請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 1908|回復: 4

開缸近2個月no2持續爆紅 [複製鏈接]

開缸差唔多兩個月 no2仲係爆紅  紅左好耐了 已出左啡苔青苔 魚缸:底缸過濾 大概一百幾L水 有10L sara 環
苔已擦走哂 有大換水一次 養水前期 有放4-5條開缸魚+1隻蝦
魚慢慢死光了約2星期多 只餘下1隻蝦沒有死

但no2持續爆紅 可以怎麼辦 還是繼續等待便可
請求各大大指教指教

首先問下你用咩測NO2先, 同埋有無過期
暫時唔好加生物 Keep住落硝化細菌
爆住苔先 唔洗換水住

Kekw3310 發表於 2023-3-18 22:23
首先問下你用咩測NO2先, 同埋有無過期
暫時唔好加生物 Keep住落硝化細菌
爆住苔先 唔洗換水住

我用左兩隻試都係爆紅 一隻粉劑一隻滴劑 已經無落生物了 硝化細菌要幾耐放一次?

Sw201311 發表於 2023-3-18 23:15
我用左兩隻試都係爆紅 一隻粉劑一隻滴劑 已經無落生物了 硝化細菌要幾耐放一次?

睇你用邊隻, 跟說明份量就無問題
我自己會落說明份量再多啲

我近排舊缸轉新缸,用返啲舊環,兩三個星期可放魚,
現在爆緊啡台,之前開缸,買七支蜂皇漿一日落一支