請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3374|回復: 22

剛剛開養海魚 [複製鏈接]

現在進水進和消化細菌已兩星期,為什麼no3,還是那麼高,已裝了桶型過濾和掛慮還有蛋白分離器,有冇師兄也是跟我一樣情況

用生物石?

Kekw3310 發表於 2023-3-17 23:07
用生物石?

我個掛濾,已放生物石,用活石來開魚缸,又有沙底

No2,no3係咪啲魚糞便形成,現在不知道換唔換水好又未有爆藻,但幾條開魚缸的魚(食得瞓得玩得).好不好改變

Boro 發表於 2023-3-18 13:08
No2,no3係咪啲魚糞便形成,現在不知道換唔換水好又未有爆藻,但幾條開魚缸的魚(食得瞓得玩得).好 ...

開咗缸幾耐? 有生物生唔洗魚都養到水 等佢自然爆藻正路無魚等佢爆藻, 再吸NO3 吸到差唔多0就會白化就開始慢慢成熟

NO2/NO3唔一定係魚糞 食剩魚糧浸得耐都會有

Kekw3310 發表於 2023-3-18 13:45
開咗缸幾耐? 有生物生唔洗魚都養到水 等佢自然爆藻正路無魚等佢爆藻, 再吸NO3 吸到差唔多0就會白化 ...

師兄你好,魚缸開了兩星期,期間有人送了開缸魚,一條藍吊,五條小丑1-2cm.但我試劑測試no2 no3都是粉紅色,

昨天check到的測試紙

昨天check到的測試紙

Boro 發表於 2023-3-18 13:58
師兄你好,魚缸開了兩星期,期間有人送了開缸魚,一條藍吊,五條小丑1-2cm.但我試劑測試no2 no3都是粉紅色,

缸幾大? 兩個星期加咁多魚系統消化唔切同埋呢種N合1測試紙唔準

Kekw3310 發表於 2023-3-18 14:17
缸幾大? 兩個星期加咁多魚系統消化唔切同埋呢種N合1測試紙唔準

小型魚缸50cm*26*30高.想問下如果我拿測試紙去檢查飲用水no2和n o 3會不會是零

我都有想過,是不是測試劑有問題,no2大個5,應該調小丑都會打柴

咁我換唔換水好,我都會準備去打天然海水

Boro 發表於 2023-3-18 14:31
小型魚缸50cm*26*30高.想問下如果我拿測試紙去檢查飲用水no2和n o 3會不會是零

統一回覆
不論你而家測出黎數值係幾多、有無魚死都好 都唔好加魚住先
另外就係唔建議用自然海水 最好用魚鹽開水, 自然海水太多不穩定因素 而且魚鹽都唔係貴
開缸兩個星期可以唔洗換水住 無咩意義

Boro 發表於 2023-3-18 14:34
我都有想過,是不是測試劑有問題,no2大個5,應該調小丑都會打柴

養水行n-cycle,起碼要三四星期,你咁快放魚,根本未養夠菌,成個養水過程打亂晒!
唔想啲魚送死,就用桶另外養住啲啲魚先,無過濾齋打氣每日換水50%,都可以頂到幾星期,夠時間畀你養翻好啲水先至再放魚。
好過你等啲魚同缸水一齊攬炒,之後又再重頭開始養水。

不過你個過濾系統應該唔合格。

廿寸缸只行個掛濾,仲要用生物石做濾材。就算有活石同底沙都係咁話,畀你養到水,都只夠你keep幾條魚毛。如果好彩畀你過到呢關,你唔考慮Uprade個過濾系統,睇怕都唔洗想再加魚。

小魚毛 發表於 2023-3-19 22:07
不過你個過濾系統應該唔合格。

廿寸缸只行個掛濾,仲要用生物石做濾材。就算有活石同底沙都係咁話,畀你 ...

其實除咗一個掛濾還有一個桶濾,我諗可能陶治環不足,所以養唔到菌,我買多兩舊生物石試一試.我之前其實已經養水養咗兩星期以上先放魚.重用朋友的過濾棉來開魚缸.

過濾桶

過濾桶

掛濾和蛋白分離器

掛濾和蛋白分離器

玩鹹水缸砌器材,唔係人有我有就得,所有o野都要計清楚數值。器材唔到位,就係得物無所用,有同無都無分別,

知唔知個缸o既水量?化氮、卦濾、濾桶可以處理o既水量係幾多?雖然未有實際數字,不過就咁睇,就算你用最靚o既濾材,你個卦濾+濾桶都唔夠位畀你養菌,所以你個NO3唔會降。

情況就好似你部電子水冷機,用喺你個缸,恐怕就算降兩度水溫都會好吃力,而且要全日不停著住機,玩到三月唔燒就算你好彩(而家室溫未算高,遲多個月你就明我講咩)。

師兄你好,多謝你的意見,我早幾日再放多咗幾嚿陶瓷環,隔了兩三天n o 2已經下降至接近0,部電子水冷還未裝,希望可以降到二至三度,現在是否等待爆藻,來完成n cycle

Boro 發表於 2023-3-31 21:18
師兄你好,多謝你的意見,我早幾日再放多咗幾嚿陶瓷環,隔了兩三天n o 2已經下降至接近0,部電子水 ...

31/3檢測結果

31/3檢測結果

還有想問一下.蛋白分離器是否24小時長開,我現在是晚上12點關掉早上九點才開.哪一種方法會好一點

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Boro 發表於 2023-3-31 21:23
還有想問一下.蛋白分離器是否24小時長開,我現在是晚上12點關掉早上九點才開.哪一種方法會好一點

長開
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/