海水領域 SeaFishZone

查看: 3172|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

討論魚街有邊間D魚精神D... [複製鏈接]

樓主
如題,大家討下論魚街有邊間D魚健康D, 有無邊間估計D魚,係毒返魚返黎,通常擺唔長,俾下意見,多D人受益,謝謝!

沙發
唔係鋪頭落毒 係漁夫落毒
印賓一律靠運,印賓唔一定快死 其他國家亦唔一定養得耐

板凳
明白,試過,連續兩次係魚街某間街邊舖頭,賣過兩次新娘小丑,返黎食糧好地地,隔三四日都死亡, 自己D舊魚就全部無事...

地板
自撈區自求多福

師兄,係唔係自撈區D魚未穩定,隔離左果d魚飬耐左,好d呀...

間間差唔多,  有病有損以及昂昂濟濟啲魚, 你都唔會買,  冇事又精神都唔代表買回家冇事. 總结… 睇彩數.又或者有師兄放舊魚,米睇下囉, 會比較隱陣啲 .

間間差唔多就無計啦...

通常大家係邊間買呢?統計下...

講真唔會睇鋪揀魚…玩得癲真係會跑哂全港都有

我上樓上舖買$300,1對,一樣養幾日就拜拜,i買魚睇彩數。

Kekw3310 發表於 2023-3-10 18:40

係, 由元朗至柴湾,  都去過哂.

Kekw3310 發表於 2023-3-10 18:40

Ching講得好!
揀舖頭根本無意思!因為間間舖頭都係同一水貨,你只要留意o下舖頭返貨區(商店通告∼生物)啲 Post,好多時都係一有魚返,就幾間一齊出Post,仲要係同一產地,所以根本就係同一批貨,只係由唔同魚舖或者拆家分貨。

毒魚係好舊式&短視o既捕魚法,其實好多地方都已經禁止,但因為低成本,個別落後地區仍會有漁民咁樣搵食;就係來貨平,自然會有舖頭入貨,因為一定會有魚友貪平幫襯,有求自然就會有供,所以毒魚o既持續出現,魚友都應該負上部分責任。

個人觀察,呢啲魚通常有兩個共通點:1)超平;2)舖頭通常都唔會出post,公佈貨源產地等資料。

我唔係鼓吹貴魚就係好,亦都未至癲到跑晒全港咁搵魚;不過貨比三家,比價錢、檢視貨品質素(魚態),應該只不過係最最最基本o既消費態度。買一次魚,行完一條魚街先至畀錢,一定穩陣過你瞌埋眼,咩都唔理咁就走入一間舖頭去揀魚。

信舖頭不如信自己經驗眼光,連揀魚技能都解唔到鎖,不如上返岸算。

集中營一律唔買,買幾多死幾多,地下膠箱都要睇清睇楚,突然有啲特價魚就要小心。其他邊間都差唔多,最重要識揀魚。fot 唔q直車既就要學識對症下藥。