海水領域 SeaFishZone

查看: 47841|回復: 39
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

樓主
tina_leung424 發表於 2013-1-3 23:37
師兄, 我前後總共買了30條魚, 現在只淨返3條...
你覺得需唔需要反個缸買個新的生物石再養過水?

養水唔係靠生物石,係靠生物環,
我個缸一舊生物石都冇,只係有幾十L生物環。
齋講你唔會明白,不如你影幾張相睇下,
究竟你個缸,設備,點樣Set?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
總觀魚友提出既所有問題,其實所有答案都可以爬文知道的。
先充實一下自己,對自己及缸中所有生物都有好處。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

板凳
jackbo 發表於 2013-1-4 11:31
呢到d師兄真係好心機。。。。

呢個階段每位師兄都經歷過,當日既我,
直情想有位師兄一對一教我添呀!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

地板
610449 發表於 2013-1-4 12:07
我又係得24吋缸
又係你所講用屎坑唔沖水方法
養珊瑚同12條魚

有冇相呀。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

大家冷靜D,而家要討論既係樓主本身個缸!
樓主前前後後問左好多比基本仲要基本既問題,
我地叫佢俾張魚缸相睇下,就一張都冇,咁樣天馬行空,憑空想像既問題,
真係幾搞鬼架!
建議等樓主出左相,之後再慢慢執啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

tina_leung424 發表於 2013-1-4 15:15
咁唔知先先上黎問唓,有分基本仲要基本架咩。
你話屎坑唔沖水方法養唔到魚,但人地師兄話養到喔, ...

你搞清楚D先啦,屎坑養魚法唔係我講架,
再講,你問左咁多野,我又答又post 相,
咁都唔滿意既,唯有講個"服”字!
咁我又反問返你,post張主缸相上黎有幾難呢,
如果我地唔想幫你解決問題,我亦唔會答左你成個星期啦!
又或者你去其他論壇,將你果D問題再問一次,
睇下人地點"答”你!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-4 15:56
俾人屈左。

你仲講風涼話!
我退出啦,唔識答啦,等佢俾其他論壇師父__教下!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-7 09:24

我個心好寒呀,點解可以係咁?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

koddabc 發表於 2013-1-7 10:20
性格係好難改既

我會再俾多D心機教好D個仔!
尤其係分辨責任同是與非兩方面!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

lai5201314 發表於 2013-1-7 10:53
傳說一個國王找工匠裝修寢室,
工匠問國王:你想如何裝修呢?
國王說:我不知道

笑左!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-7 13:26
係未講梗我呀。我個女就唔敢串咀。因為我會趙佢

我同我自己講啫!我個仔好乖架,
而家十三歲,都好受教架!
好似贊繄我自己咁!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

唔好再引我出黎啦,我話左收口架,
如果唔係又....
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-9 13:18
你笑咩

我佩服你咁好耐性,出post 果個真係去左食自己,
你仲可以同一個無貢獻既人爭㘭,算啦!
慳番啖氣啦!
你睇我,
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-9 13:28
唔係呀。好悶呀。間唔中有d咁既高手出黎玩下都幾有娛樂性架。唔好咁認真就得架嘞

夠鐘開工,你繼續同D膠手切磋下!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

timmysfxc 發表於 2013-1-9 13:13
有幾多磅石, 行完n cycle未, 幾厚沙底, 幾多珊瑚同佢地擺位岩唔岩, 幾多魚(係咩size咩類型), 做流幾強同擺位 ...

算啦,每個人心目中,何謂養魚既標準都唔同,
再問都係多餘,等佢自己養養下就領會到架啦!
不論有環冇環,有石冇石,條魚會俾你知道你啱唔啱!
如果話無環都得,無錯,海入面都無生物環啦!
如果全部魚既要求係一樣既話,咁,維多利亞港都應該有法仙同一幢!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

timmysfxc 發表於 2013-1-9 20:23
無相無問題,好多時睇外國forum問同答既都係得字,一張相都無,一樣溝通到 ...

我一早都話,
叫佢去第二D討論區試下問下架啦。
睇下有冇其他高人答到佢問題!
喺第二D討論區,佢一早上左天啦,係摌上去。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

tina_leung424 發表於 2013-1-9 23:35
原來冇相問問題會俾人摌上天,咁犀利,O哂嘴

你諗清楚係因為無相俾人摌,
定係無知俾人摌啦!
你自己檢討下啦!
你喜歡 點諗就點諗啦,我亦唔想同你爭辯!
仲有呀,我係回俾timmysfxc 架,
唔該你俾番小小最基本既禮貌,
唔好插咀!我完全唔想你插咀架!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500