海水領域 SeaFishZone

查看: 3933|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

淘了支燈這樣設置可以嗎? [複製鏈接]

樓主
佢內置有呢個日出日落功能
其實呢個已經可以?

沙發
個樣係咁既

板凳
可唔可以就睇你養咩啦。
如果只係養魚,無燈都無咩所謂。養軟珊瑚o既話,呢枝燈有四色燈珠,會好過齋藍白燈,所以如果係一般光照要求唔高o既LPS,應該都可以;但如果係SPS,咁一般平燈光度有限,就無謂買返呢插花。

雖然唔知你啲燈珠比例,不過紅燈&綠燈唔應該較咁高,否則好易爆藻;藍燈雖然夢幻,不過白燈都唔應該太少,建議可以喺正午時段提高白燈光照。

另外,如果平日返工屋企無人,咁唔一定要跟足正常日出日落時間,可以將整組燈照時間推遲四五個鐘,等收工返到屋企都可照住呢睇。

地板
小魚毛 發表於 2022-8-29 18:10
可唔可以就睇你養咩啦。
如果只係養魚,無燈都無咩所謂。養軟珊瑚o既話,呢枝燈有四色燈珠,會好過齋藍白燈 ...

而家個魚缸得條黃尾魔魚,1隻海葵,1舊珊瑚
不過呢個app係呃我
佢係得白同藍,綠色係冇,紅色就係好弱既紅

小魚毛 發表於 2022-8-29 18:10
可唔可以就睇你養咩啦。
如果只係養魚,無燈都無咩所謂。養軟珊瑚o既話,呢枝燈有四色燈珠,會好過齋藍白燈 ...

1條
之後想加多2小丑

Matchchan 發表於 2022-8-30 10:33
而家個魚缸得條黃尾魔魚,1隻海葵,1舊珊瑚
不過呢個app係呃我
佢係得白同藍,綠色係冇,紅色就係好弱既 ...

一係就齋藍白,畀得紅色,無理由唔加埋綠色落去。會唔會太淡色,你當咗係白色或者藍色燈珠?

養殖燈俱,LED o既燈珠係以輸出光源為主,顏色會比較淡,唔同其他燈俱啲彩色燈珠咁鮮色。如果個Apps可以獨立控制每隻色o既輸出,你試o下剩開綠燈,其他色撳到去0%,就可以試到係咪有綠色燈珠。

紅綠燈輸出建議唔好高過20%,唔好靠肉眼去判斷燈珠顏色或者光度,佢個control點雞都一定準過你用眼睇。

Matchchan 發表於 2022-8-31 11:47
1條
之後想加多2小丑

開缸幾耐?養好水未?N-cycle行完未?

不過你又換桶又換濾材,最好等啲過濾系統搞掂晒,水質穩定落呢至加魚啦(NO2爆紅後回落、NO3 10以下、PO4 1以下)。

加魚唔好隨心隨意咁買,咁細個缸,要先計清楚佢o既bio-loading上限,Plan好想養咩魚,再跟「先細後大、先善後惡」o既原則咁去加。小丑要落兩條,就最好搵一對一對配好咗o既,隨便咁放兩條落缸,打死都未天光。

小魚毛 發表於 2022-9-3 01:19
開缸幾耐?養好水未?N-cycle行完未?

不過你又換桶又換濾材,最好等啲過濾系統搞掂晒,水質穩定 ...

個缸都有1個月多啦,之前買左2條小丑2條黃尾魔
1星期死淨1條黃尾魔
尋日聽你講轉返做背濾買埋個壓縮製冷同埋用你介紹果款濾材,行多1星期先加魚入去我最多都係5條魚就算啦,咁細個魚缸太魚多會好慘
謝謝你呀!