海水領域 SeaFishZone

查看: 3810|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新手設缸買設備推薦舖頭 [複製鏈接]

樓主
養左幾年淡水魚,準備轉養LPS 加幾條魚仔
想去買設備,如果魚街請問大家有冇推薦舖頭,有耐性答問題而格價係適中 感謝賜教!

1)3尺側濾缸
2)蛋分(我見有外掛式又有圓桶形,見過圓桶可以擺濾格入面好似慳位?)
3)活石
4)造浪(必須嗎?)
5)燈 (我有盞尺半 千尋草燈,應該唔岩用嗎?)

感謝大家回覆

沙發
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2022-8-17 09:45
有耐性答你咪收貴D囉
蛋分睇你位置呎吋買
石就你鍾意啦,活石死石人造石

我都明,所以都唔係追求平,唔好食左我隻車就得

板凳
aquazone 發表於 2022-8-17 11:24
玩咸念下好, 有要求就要錢及時間, 要爬文, 器材一步到位, 吾系就養器材, 左換右換得個吉, 光,水流,水質決一 ...

睇左好多資料,最後以家睇埋設備,如果ok就開始!! 多謝你答我呀,星期日出去睇下 :)

地板
小魚毛 發表於 2022-8-17 18:22
海水同淡水係兩個完全唔同o既世界,自然生景如是,人工環境就更加。所以你想由淡轉鹹,舊草缸的器材&經驗可 ...

多謝您咁詳細回覆,以家我進度係做左功課,知道要胖咩設備,但上網睇始終係唔同, 以家下一步係諗住出去睇睇實物,寫好哂價錢+尺寸,先至訂櫃訂缸,到時先再買設備養水 etc 所以先想話搵間有耐性既舖因為唔會即刻課金出黎∼
我目標都係樓上舖,之前淡水時行地舖都知地舖租金貴,做生意模式唔一樣,我諗樓上舖會比較岩我以家要搵既野,但係岩岩開始睇海水設備所以好唔熟悉邊口碑好。多謝您意見 我會睇下個表再出去;)

小魚毛 發表於 2022-8-18 14:33
跳海首要條件唔係要好疊水,而且係有耐性。樓主肯放慢腳步慢慢做功課,就係成功o既開始,預祝你開缸成功。
...

多謝您! 養過水草好深深感受到真係急唔黎,又哂錢又哂心機 ;( 更加唔想生命枉死以前岩岩開始養魚唔識做功課又心急,聽啲staff講買濾水,結果搞到洗衣機咁轉到啲魚都暈,又係哂錢⋯⋯
等我睇埋哂設備再黎請教下啲料配得岩唔岩
再次多謝您 :)