請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3704|回復: 15

新手設缸買設備推薦舖頭 [複製鏈接]

養左幾年淡水魚,準備轉養LPS 加幾條魚仔
想去買設備,如果魚街請問大家有冇推薦舖頭,有耐性答問題而格價係適中 感謝賜教!

1)3尺側濾缸
2)蛋分(我見有外掛式又有圓桶形,見過圓桶可以擺濾格入面好似慳位?)
3)活石
4)造浪(必須嗎?)
5)燈 (我有盞尺半 千尋草燈,應該唔岩用嗎?)

感謝大家回覆

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

有耐性答你咪收貴D囉
蛋分睇你位置呎吋買
石就你鍾意啦,活石死石人造石
造浪一定要
千尋養草就得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2022-8-17 09:45
有耐性答你咪收貴D囉
蛋分睇你位置呎吋買

好似答得幾好

玩咸念下好, 有要求就要錢及時間, 要爬文, 器材一步到位, 吾系就養器材, 左換右換得個吉, 光,水流,水質決一不可, 水流十分之重要, 你話三尺缸, 燈要二箋, 水流二至三個, 當然你用一箋燈一個水流都得, 你可上去魚友, 天地等新手店去看看

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2022-8-17 09:45
有耐性答你咪收貴D囉
蛋分睇你位置呎吋買

我都明,所以都唔係追求平,唔好食左我隻車就得

aquazone 發表於 2022-8-17 11:24
玩咸念下好, 有要求就要錢及時間, 要爬文, 器材一步到位, 吾系就養器材, 左換右換得個吉, 光,水流,水質決一 ...

睇左好多資料,最後以家睇埋設備,如果ok就開始!! 多謝你答我呀,星期日出去睇下 :)

海水同淡水係兩個完全唔同o既世界,自然生景如是,人工環境就更加。所以你想由淡轉鹹,舊草缸的器材&經驗可用o既唔多,可靠o既商舖都唔會鹹淡兼賣,所以你預咗一切一切都要重新開始。

淡水可能你求其行入一間舖,畀錢買齊嘢就可以開缸;但海缸唔同,未了解鹹水缸運作原理之前,切勿去舖頭畀錢買嘢;魚街地舖十之八九都係生意為上,你唔做定功課就咁遊入去,只會一肚氣兼一頸血咁上返岸放棄。

唔係想標籤魚街地舖,但鹹水缸複雜又奢侈,混養缸更加唔洗講,玩o既人唔多,又鹹又淡o既舖頭根本兼顧唔到海缸又精又專o既要求,靠自己做資料搜集肯定更穩陣過信一般地舖sales。所以首先唔好諗住揀一間舖頭行入去可以就咁畀錢開缸。先設定以只賣鹹嘢o既舖頭為目標,要留意間舖係賣器材為主定係賣生物為主,愈偏向一方面,代表舖頭對相關o既認知愈多。器材設備愈多,幫到你開缸o既機會都愈大。

魚街地舖只賣鹹嘢o既舖頭其實一隻手數得晒,樓上舖會有更多選擇,而且分工更精細,器材、魚、軟珊瑚、硬珊瑚,不同的專買店都有,唔行一定係自己損失。詳細地址可以睇翻呢個網站o既商店通告,當中有「魚舖地址」張貼。

唔建議你一次就去買齊嘢,更加唔好信有咩套餐咩即食玩法,行多幾次,睇多幾間,返呢再上網做做功課,定好器材名單,計好晒開支預算至扑鎚,一定好過你一嘢就搬晒所有嘢返屋企。

三尺缸水量一啲都唔少,器材級數唔可以太入門,要玩LPS就更加要有水冷,就咁睇你筆直都要過萬。

請小心計好預算。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

Siusil 發表於 2022-8-17 15:45
我都明,所以都唔係追求平,唔好食左我隻車就得

一定會連骨食
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

小魚毛 發表於 2022-8-17 18:22
海水同淡水係兩個完全唔同o既世界,自然生景如是,人工環境就更加。所以你想由淡轉鹹,舊草缸的器材&經驗可 ...

多謝您咁詳細回覆,以家我進度係做左功課,知道要胖咩設備,但上網睇始終係唔同, 以家下一步係諗住出去睇睇實物,寫好哂價錢+尺寸,先至訂櫃訂缸,到時先再買設備養水 etc 所以先想話搵間有耐性既舖因為唔會即刻課金出黎∼
我目標都係樓上舖,之前淡水時行地舖都知地舖租金貴,做生意模式唔一樣,我諗樓上舖會比較岩我以家要搵既野,但係岩岩開始睇海水設備所以好唔熟悉邊口碑好。多謝您意見 我會睇下個表再出去;)

跳海首要條件唔係要好疊水,而且係有耐性。樓主肯放慢腳步慢慢做功課,就係成功o既開始,預祝你開缸成功。

提多你兩樣嘢:
1)有啲本地魚舖設有網店,上面會有齊所有貨品o既資訊&價格,唔係鼓勵你去幫襯,佢未必係最平最好服務,但喺你度尺計筆直嗰o下就好有用,值得上去呢啲網站做資料搜集。
2)每種器材使用方法都唔同,唔好只係用廠方個「最大處理水量」去計,好多時要有效果,就要將呢個數值成大幾倍。所以唔可以只計外形尺寸,自已個缸o既總水量同器材配合到,咁至最重要。所以你一定要決定咗個缸o既尺寸,至可以選擇設備。

好多時舖頭Sales就係為咗做成生意,個客話唔夠筆直,就幫佢downgrade件器材,咁樣將貨就價,結果係買咗件效力唔夠o既器材返去,得物無所用之餘,更嘥錢嘥時間。試過有老闆因為無啱o既貨,推介我唔幫襯佢而轉去第二間買,或因應我預算建議我買二手貨。所以自已做好資料搜集、計準預算,同搵可靠、有經驗o既舖頭同樣重要。當然,會倒自已米o既老闆,一定要喺「服務費」度有所提升,至可以維到皮,值唔值得畀隻車佢食,只有你自已知。

小魚毛 發表於 2022-8-18 14:33
跳海首要條件唔係要好疊水,而且係有耐性。樓主肯放慢腳步慢慢做功課,就係成功o既開始,預祝你開缸成功。
...

多謝您! 養過水草好深深感受到真係急唔黎,又哂錢又哂心機 ;( 更加唔想生命枉死以前岩岩開始養魚唔識做功課又心急,聽啲staff講買濾水,結果搞到洗衣機咁轉到啲魚都暈,又係哂錢⋯⋯
等我睇埋哂設備再黎請教下啲料配得岩唔岩
再次多謝您 :)

你首先要知道自己鐘意養海水魚定珊瑚先,因為兩者設備耍求不同。買錯盞嘥錢。買野新手分開兩三間買,多D同不同舖吹水,你先有機學到野同揾到間夾D跃。前提係你自己最好上網打底有D養海水魚基本常識,唔係你去三間,三間都揾你笨啦反正佢哋覺得你又唔知。有什麼問題上來問啊可以。

養魚要花時間精神多D,養珊瑚就耍用多D錢買設備,不過養定左珊瑚,似種花種草既感覺多過你養寵物或養魚feel.
''L
,

唔知Siusil ,上咗岸幾耐,佢都係適宜談淡水野!而且條友已經消失咗9個月,可能仲係🉐️得個問字,浪費咗D高手時間!

joewong188 發表於 2023-5-4 03:26
唔知Siusil ,上咗岸幾耐,佢都係適宜談淡水野!而且條友已經消失咗9個月,可能仲係🉐& ...

上返岸未賞唔係好事。

鹹濕嘢個樣係好給吸引,但服侍佢就好頭痕;香港人講效率愛速食,同鹹水缸根本就時辰八字唔挾!因了解而分手,總好過痛苦糾纏落去。

樓主喺度留過言,大家交流過,都算係曾經擁有,彼此都有得著。

如果師兄係關心樓主近況,不防又畀啲意見出呢,或者可以引到樓主蒲頭。只要唔係食花生、亂吹無貢獻,就唔會浪費大家時間。