海水領域 SeaFishZone

查看: 3147|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

請問這是什麼?對珊瑚缸有害嗎? [複製鏈接]

樓主
各位c兄好,

昨天清潔沙面時發現有不知明的生物換殼,請教一下佢係咩黎?對珊瑚缸有冇害?

論壇元老

沙發

這是扁跳蝦,無害的。https://youtu.be/misCD8UfcyU

板凳
謝謝C兄解答~

好奇一問,佢係點樣出現?我缸已養一年多,有幾個月沒有加新野,但係兩個星期前到先發現佢地

地板
ho011025 發表於 2022-7-16 12:30
謝謝C兄解答~

好奇一問,佢係點樣出現?我缸已養一年多,有幾個月沒有加新野,但係兩個星期前到先發現佢地

生命可以好多唔同形式存在,唔一定就咁畀你用肉眼就睇得到。

畀你見到o既呢兩隻己經算大,更加多細隻根本無咁易畀你見到;至於以卵或幼體等形態跟隨沙石、珊瑚基座入缸,更加唔洗講。有資料話,平均每1平方釐米o既活石上至少會有一隻扁跳蝦,呢種生物非常粗生,既會清理缸底碎屑,又可以餵魚,係珊瑚缸食物鏈內的其中一環;正常o既生珊瑚缸都會自行建立一套生態系統,缸主o既餵食只係缸內生物食物來源o既其中一部份。RT缸如果無佢地存在,咁至算係唔正常!

你開缸年幾至發現佢地,其實已經算遲。

謝謝C兄補充資料

我很少夜晚熄燈後去睇個缸...所以一直都未有發現,知道扁桃蝦係夜行生物,特登夜晚熄燈後用微光觀察個缸,發現真係有好多出晒黎