海水領域 SeaFishZone

查看: 3755|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

請問點樣可以降底水溫 [複製鏈接]

樓主
兩百尺的客廳,只裝一部一匹冷氣機,當然又嘈又熱又食電!

呢個就係好多ching部水冷畀屋企人投訴o既原因。

魚缸100L,部水冷o既處理水量起碼要有400L,咁部水冷o既嘈音同熱氣大概同你屋企部雪櫃差唔多。當然,大陸同鬼佬牌子都有好大差別,睇你自己有幾多筆直啦。

沙發
sunkenny27 發表於 2022-6-8 09:26
師兄用雪櫃黎比喻, 即時覺得容易接受好多.
不過除左熱風仲有水冷個SIZE都唔細, 要諗辦法收納都唔易

我都係兩尺背濾,部水冷就收喺缸下邊o既櫃,閂埋櫃門只會喺半夜至聽到著機聲,平日其他環境聲已經蓋過部機o既摩打聲。熱氣方面,標準魚缸櫃背無隔板,方便走喉散熱,只有座喺缸櫃隔離o既梳化位,至會喺靠近個缸o既半邊身感受到熱氣。當然,每個廳o既情況唔同,座向、擺位、人口密度、雜物多寡......好多因素都會影響散熱效果,好難一概而論,而且買水冷投資大,安放亦麻煩,對熱氣嘈音o既反應就更加個個唔同,所以事前同家人充份溝通一定唔可以少。

如果魚缸左近無位,可以考慮拉喉將部水冷移去窗邊冷氣機底或者牆角,咁更加可以減低滋擾風險;當然,駁喉走喉功夫一定要做得好,靚喉、喉箍唔可以慳,有須要更可能要加保溫膠條(冷氣機豬腸膠);搵個櫃安置部水冷係值得考慮,除咗美觀之外,收喺櫃入邊可以減低嘈音,櫃背開窿更可以控制熱氣靠牆排放。另外就係要搵位喺背濾倉加一個水冷專用上水泵,要預計埋足夠揚程,千祈唔好諗住將尾倉上水泵分出呢畀埋水冷用。