請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3961|回復: 8

新手RT缸擺位一問 [複製鏈接]

想問各位對依個新手RT缸既擺位有無咩建議?
成日見到師兄D缸個景擺到好靚, 硬係覺得自己D石砌得唔係好實用諗緊點樣加多D石可以放多少少珊瑚

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你而家擺到好似賣珊瑚咁
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

擺多啲生物石,珊瑚可以擺不同高度,前前後後咁就好啲
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2022-5-13 18:08
你而家擺到好似賣珊瑚咁

新手最直接o既資訊來源就係舖頭,難怪會咁「有feel」。

無人會一開始就識砌,建議樓主睇多啲其他人o既缸,吸收多啲慢慢會有改善。

留意你個算係細缸,細缸o既砌石法其實同大缸唔同,所以你應該主攻nano缸造景,例如呢個網站:
https://www.nano-reef.com/

你自己都知道,砌石講求兩方面放果:美感&實用,兩方面都要同時兼顧。

美感比較主觀,各花入各眼,不過大路o既取向都係講求自然美,有處身真實珊瑚礁的感覺。樓主唔滿意而家個景,可能就係因為擺位太整齊太人工化,所以有「舖頭feel」。你未必會去潛水,但真實珊瑚礁景色,其實都唔難睇到,我自己就鐘意睇海洋生態記錄片,特別係同珊瑚礁生景有關o既,除咗睇到生物o既習性,亦都可睇到真實自然o既珊瑚景色,你會發覺到某啲種類珊瑚只會喺某啲位置以特定o既方式生長,除咗有助砌石造景之外,對於飼養唔同生物同珊瑚都好有幫助。

如果你有涉獵過美術,或者攝影,你應該聽過所謂構圖法側,講o既就係跟從某啲方法、原則去建構圖畫、相片o既畫面,表達自然美。聽啲前輩講過,呢啲理論好早己經被引入到魚缸造景內,簡單講就係要造到個缸景疏密有致,有焦點有空間感、有前後景的立體感等等o既視覺效果。你可以用「留白」、「三七分法」、「黃金比例」、「黃金分割線」⋯⋯搜尋o下,有關o既資料應該唔難搵到。

實用方面,除咗裝飾之外,生物石更加係魚缸硝化系統o既一部份,除非你個缸o既過濾系統好強勁,否則石o既數量唔可以太少,亦都唔可以用假石(人造石除外)。唔知你個缸過濾系統咩情況,不過就咁睇,你仲有位可以加多啲生物石再砌砌個景。

唔同形狀o既石有唔同砌法,平板塊狀石提供最多空間擺放珊瑚,粗厚o既石或者枝狀石可以作為承托、疏通水流、制造空間供生物躲藏,所以揀石不防選擇唔同形狀,咁個石景可以有更多變化。唔同種類o既珊瑚對光照要求都唔同,所以個景應該要喺唔同高度都提供到平面擺放珊瑚。

砌石除咗要提供空位擺放珊瑚之外,更加要留意全缸水流,唔可以將啲石舖晒喺缸底,或者靠埋貼住晒缸背,咁樣會導致水流唔通,呢啲死角位會有垃圾積聚影響水質。砌石亦都唔好貼近玻璃面,否則呢啲位會特別快起苔,如果太貼連磁刷亦都過唔到,咁清潔就會好麻煩。

進階o既砌石法唔會單純喺擺放堆疊,更加會鑿石塑形,利用鑽孔、索帶綁札、黏合等方法塑造特定形狀,黏合劑除咗專用

補充內容 (2022-5-15 23:49):
o既珊瑚膠卅畢地外,亦都可以用鋼塑土(五金舖)、快乾英泥(防水材料店)、塑型樹脂(美工用品店),除咗加固個景,防止山崩之外,要砌咩特別形狀都會得心應手好多。

謝謝各位回覆, 睇黎要再參考多D資料. 見D珊瑚都叫做keep到一段時間, 係時候研究下擺位問題

砌好左個新景打算取代右面個堆, 浸佢幾日先, 希望放落去會好睇D LA

momomomo 發表於 2022-5-26 15:29
砌好左個新景打算取代右面個堆, 浸佢幾日先, 希望放落去會好睇D LA

新景