海水領域 SeaFishZone

查看: 4251|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

訂做魚缸 [複製鏈接]

樓主
請問邊度訂做魚缸平啲好啲?10年前在X德訂,而家唔知係邊度訂好。
上網搵到間, 36×20×20連沙缸連器材收我兩萬蚊,不知如何回答.....

師兄們有冇好介紹?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
兩萬要睇包嘜先,唔好淨係講貴
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2022-5-7 10:18
兩萬要睇包嘜先,唔好淨係講貴

主缸沙缸加櫃加基本燈具、化氮、上水、造浪、喉具,未包裝同運

地板
不過其實我淨係要缸加櫃

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我訂左
42吋*30吋*24吋主缸.
沙缸連地櫃
12K
返工冬眠放工失蹤善良熊

vinvin 發表於 2022-5-7 13:12
不過其實我淨係要缸加櫃

me too

一分錢一分貨,平啲又好啲?我都想知有無咁o既舖頭 。十三年前我同你一樣喺三老闆樹訂缸,個缸用到而家,當年我都唔覺得佢平,不過就覺得佢好,用足咁多年,咩都底翻。不過而家三老闆貴人事忙,唔得閒招呼我呢啲散客,想搵佢再訂缸都有難度。

連埋器材又點比較平貴?唔計你個缸點做法,淨係器材價格都可以上落好大,一套三尺缸燈俱,一千幾百o既有,幾千至過萬都有⋯⋯如果你完全唔在意舖頭畀咩器材你,而只著眼於個Lump  Sum,咁恐怕你好難好似十年前開缸咁咁順利。

如果樓主真係唔清楚器材o既資料,咁就奉勸你要更加留意舖頭o既商譽,羊毛出自羊身上,你要平啲咪同你換啲cheap啲o既㗎餐,搵食嘛,做唔做得成單生意,緊要過你養唔養到魚。

小魚毛 發表於 2022-5-8 01:16
一分錢一分貨,平啲又好啲?我都想知有無咁o既舖頭 。十三年前我同你一樣喺三老闆樹訂缸 ...

三老板要等成三四個月先至排得到,可能真係要搵其他地方。之前魚缸用10年其實都無事無幹,不過因為搬屋所以要買過另外一個。

三四個月咁快!?  我淨係約佢上舖頭傾都要幾個月,做缸簡直不敢想像!

如果你覺得三老闆o既收費&服務合理,其實業界仲有兩間舖頭同佢齊名,樓主不防問o下:
1)現X水族館:通菜街182號2樓   電話: 24674762
2)'"X"eef Leader:荔枝角通洲西街1043號通利大廈2樓E室(珊瑚、海水魚、器材)   電話:9224 3123車

想再平啲,其實可以考慮呢兩間舖頭寄賣o既二手器材,雖然未必有保養,但經老闆執過,鑊氣會少好多,有問題老闆都會幫手跟。我更加試過喺現X用消費券買二手器材,一來一回就慳幾千,私人賣買就一定無呢枝歌仔唱。

小魚毛 發表於 2022-5-8 11:20
三四個月咁快!?  我淨係約佢上舖頭傾都要幾個月,做缸簡直不敢想像!

如果你覺得三老闆o既收 ...

請問呢兩間鋪會唔會做背濾缸或者會有二手背濾賣?

sunkenny27 發表於 2022-6-2 16:31
請問呢兩間鋪會唔會做背濾缸或者會有二手背濾賣?

背濾當然會做,不過問題係背濾設計比較簡單,即使現成套缸都唔會差好多,除非你好在意質素或者耐用性,否則你會覺得性價比低咗啲。

二手缸就要睇o下彩數,印象中好似唔多。估計因為二手缸唔難放手,特別係呢啲「名牌」訂造o既缸,點都會有人有興趣,唔洗搵翻舖頭去放咁轉折。

又不過你不防直接去問老闆,三間舖o既老細都好nice,唔會介意你只問無幫襯。

小魚毛 發表於 2022-5-8 11:20

如果你覺得三老闆o既收 ...

結果我去其中一間定做了,希望7月中到。
剛剛去魚街行一下,原來D魚貴左好多….我都outdated 晒

vinvin 發表於 2022-6-24 17:33
結果我去其中一間定做了,希望7月中到。
剛剛去魚街行一下,原來D魚貴左好多….我都outdated 晒

真係貴到有啲離地,日旺都幫襯好耐,現在,都係行過睇過就算

亞肥 發表於 2022-6-26 19:17
真係貴到有啲離地,日旺都幫襯好耐,現在,都係行過睇過就算

邊度買魚或者珊瑚生物?

vinvin 發表於 2022-7-26 13:14
邊度買魚或者珊瑚生物?

恭喜樓主新缸入伙!

你玩開應該都知,鹹水魚同珊瑚都唔會長期齊貨咁喺舖頭等你得閒至去揀,你應該等舖頭返貨就出去掃,所以留意住呢度o既--商店通告~生物,有Post至去入貨,咁至係王道。

至於舖頭可以睇o下--魚鋪地址 。玩珊瑚個市場好細,魚街地舖只買少量大路貨,佢地一定要又買魚又買器材至維到皮,賣珊瑚永遠唔會係佢地主要收入。所以行魚街唔好耷低頭只望住地下,樓上舖同魚街週邊o既舖頭會有更多珊瑚專賣店,未必一定更平,但肯定更專業同有更多選擇,唔去行行只會係自己o既損失。

另外,個別地區都有少量舖頭聚集——荃灣、屯門,特別係牛頭角&觀塘,佢地都有定期返貨,值得留意。

AquariumOutlet 魚缸直銷中心 專業訂造魚缸 ( 訂造魚缸熱線: 2537 2362/ Whatsapp: 95181966 )
Making Aquarium Since 2004
https://aquariumoutlet.weebly.com

專業設計水族缸:讓您的家變得更有生氣!我們的專業團隊擁有豐富的經驗和優秀的設計眼光,將為您量身定制一個充滿創意和美感的水族缸。無論是絢爛的珊瑚礁、寧靜的熱帶雨林還是神秘的深海世界,我們都能將您的夢想變成現實。
提供各類魚缸訂造,水族工程,魚缸保養,魚缸維修工程等服務。 位於荃灣,歡迎前來參觀!

提供魚缸設計 | 訂造魚缸 | 魚缸保養 | 進口珊瑚 | 專業訂造魚缸 | 魚缸傢俬組合 | 水族工程 | 魚缸用品 | 魚缸工程
承接各種魚族工程 - 包括商場及寫字樓魚缸,酒樓海鮮缸以至家居魚缸,珊瑚缸,歡迎查詢。

aquastudiopro@gmail.com
Aqua Studio - 水族工作室

另外,Showroom地址:荃灣沙咀道40-50號榮豐工業大廈17樓03室(近愉景新城往大涌道出口)

客制化尺寸訂制魚缸流程:
1. 客戶先把訂造魚缸的要求提供, 我司會提供表格予客戶填寫 (如呎吋, 款式, 玻璃用料, 顏色等等...)
2. 我司24小時內回覆報價, 待客戶確定.
3. 然後我司提供草圖予客戶確認.
4. 客戶落實後再以三維立體效果圖作最後確認, 便開始製作 (魚缸 2 周, 木櫃3周)

5. 完成後將拍照電郵通知客戶
6. 隔天可到我司取貨.

我司特點:
1. 所有魚缸均採用德國進口 Wacker Chemie AG 專業水族館玻璃膠, 堅固耐用, 具有優異機械性能的有機矽密封膠,適合魚缸及水族館結構密封用途,在室溫環境和空氣中的水汽接觸反應形成具有長期柔韌性能的有機矽彈性體。 比一般廠家所採用的玻璃膠如DOW CORNING 道康寧, 長鹿牌等可比擬.
(一)柔韌性能的有機矽彈性體

2. 我司自設廠房, 客戶直到面對我廠, 減少訊息傳遞的風險.

3. 大量款式可供選擇.

4. 取價公道, 我司所有木櫃均以實木木方作結構, 加以實木夾板貼 3mm木皮, 絕對堅固耐用安全. (另提供鐵架包木皮)
(一) 實木木方作結構

(二) 3mm木皮

5. 可用一般玻璃, 水晶玻璃及彎片, 另提供常用90度 和 45度玻璃膠粘合.
(一) 45度玻璃膠粘合.

(二) 90度玻璃膠粘合.

6. 採用鐳射切割亞膠力的落水槽
(一) 切割亞膠力的落水槽

有意者歡迎到場參觀(請預先留pm免白行一趟)
時間:11點am至6點pm

地址:荃灣沙咀道40-50號榮豐工業大廈17樓03室(近愉景新城往大涌道出口)

1)        大型魚缸
120吋長大型魚缸:  

145吋長大型魚缸:

2)        鋼琴漆面魚缸櫃

*設計可盡量符合客人要求
-如特殊固定吊裝   

-異形魚缸設計製作

*多款顏色及木皮已供選擇

[size=150]現貨小型魚缸

地址:香港荃灣沙咀道40-50號 榮豐工業大廈1703室  (有停車場  )
<<前往方法: 荃灣地鐵站 A4 出口, 沿樓梯落會有96A (往油柑頭)及96B(往麗城花園) 小巴, 在匯力工業中心落車, 隔離就係榮豐工業大廈>>
營業時間:星期一至六 11:00-13:00, 14:00-19:00 (星期日及勞工期假休息)。
WhatsApp: (852) 95181966
本店專營批發零售珊瑚(澳洲及印尼),水族用品器材,魚缸訂造及工程服務。