海水領域 SeaFishZone

查看: 3189|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

瓦片珊瑚買入不久白化怎好? 什么原因 [複製鏈接]

樓主
我之前入了些綠瓦片及金沙,但不久后,先是脱了一少塊,过了2天,就大面積白化,不知是什么原因? 但其他珊瑚如千手,火柴仍正常。

沙發
瓦片屬於硬珊瑚,水質要求高過千手、火柴,光照、水流亦都唔可以太入門。

唔好直接用其他軟珊瑚做比較,檢視o下個缸o既光照、水溫、水流&水質最實際。

板凳
有冇見到啲白色羽毛狀的物體郁下郁下,尤其係在瓦片背面,嗰啲係海兔,會好快食晒啲M系sps水螅體,令瓦片變白死亡

地板
多谢師兄指点,請问瓦片珊瑚一般要怎樣的光(中光?)和水流(放在沙上?),另需否常補D AB水 (佢好快白化会不会是不夠營養)?

先講光,雖然係入門級SPS,但瓦片對光照要求唔低,好睇你用緊咩燈:
SPS標準燈俱--中低光
LPS高檔燈俱--高光
LPS入門級燈俱--有機會唔夠光

擺放位置:
先要佢頭頂唔可以有嘢遮檔光照,一定係要直射光。瓦片通常係塊狀橫向生長,擺放位置要確保有足夠空間畀佢生出呢;放沙面要小心唔好有沙粒幅上去瓦面,否則就要動手清走啲沙,可以搵嚿高身少少o既碎石晾起件瓦片。理想o既位置係將佢固定喺件石o既邊綠位置,等佢可以慢慢咁懸空生長。

養珊瑚講求水質,所謂營養補充只係提升狀態。已經病到得翻半條命,你再叫佢啪維他命丸又有咩用?

玩軟珊瑚其實唔洗理咩補充,但玩SPS就唔同,特別係SPS缸都高密度飼養,水中o既元素會迅速被SPS吸收,即使正常換水都補充唔切,所以就有額外添加呢一招;但留意SPS缸所添加o既唔係咩珊瑚營養液,而係鈣、鎂,鐵、鉀⋯⋯等等各種o既元素,當中鈣&鎂係SPS製造骨骼o既主要來源,所以係SPS缸o既基本補充品。商家為方便玩家消費,所以就合成元素補充液,AB水就係呢類商品,主要就係鈣+PH卅KH+各種元素。

所以如果你個缸主要係LPS,無咩SPS或者只得新呢兩件瓦,咁一定唔可能會有鈣元素不足問題,補AB水都唔會有咩幫助。驗o下 NO3 、PO4 ,檢視照明燈俱,實際得多。到你決定玩SPS,或者有一堆角喺缸,至開始諗AB水到未遲。

唔夠光,會淡色或者變啡;水質欠佳(溫度、污染、水流),就會由邊綠開始燒,即係所謂白化;中瓦片蟲,會一撻撻咁脫皮脫色。你應該可以分到係唔夠光、燒,定係中蟲,再根治問題。

感謝分享