海水領域 SeaFishZone

查看: 2942|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新手開缸 no3問題 [複製鏈接]

樓主

基本設備:

18” 背濾缸
蛋分

造流
Zetlight 燈
沙底
活石
濾材:白棉,珊瑚骨,少量活石
水源:水喉水開鹽(check過水喉水no3都有12.5)
∼∼∼∼∼

小弟想玩rt,不過想搞好水質先希望各ching指點下
活石養水已一個月左右,n cycle應該行左(NH3,NH4>爆>0,No2爆>0,No3爆紅,起碼有100ppm,出啡苔>目前50ppm)。有咩方法可以有效降no3,至少低過20ppm (試過換水,有用sera bio filter medium濾材,好似無咩效果

沙發
wsc9175 發表於 2022-4-27 12:58
用RO水開鹽換水.

多謝ching,暫時想試試其他方法先

板凳
有生物落缸未?餵食量幾多?

落左條藍魔同小丑,每日餵1次

濾材係咪Sera 隻 Siporax環?有幾多升?

係Siporax,40L水,用左25g左右

NO3由100降到50,用咗幾耐時間?

用左一星期
沙、石係咪二手,落缸前有無處理過或者檢驗過有無污物殘留?

一手,喺魚街買,無特別處理過

有幾多磅生物石?如果唔肯定,就影張相貼上呢睇睇。

大約2磅

謝謝ching

地板
小魚毛 發表於 2022-4-28 23:41
你可以繼續觀察多幾日NO3數據,睇o下NO3會唔會再跌。

濾材問題:40L水配25g環太少喇,珊瑚骨對RT呢講無咩 ...

多謝師兄詳細指導

我有用紅海果隻NO3O4-X,按指示用左幾日,不過睇唔到明顯變化,係咪再等耐d?

目前個缸有啡苔,無出現綠藻;sera環用太多會唔會有問題?可唔可以同時用珊瑚骨+sera環

小魚毛 發表於 2022-4-30 15:37
紅海呢隻水我未用過,你試觀察足一個星期先。不過降NO3我推薦AZ0(藍樽嗰隻,白樽嗰隻無用), ...

唔該曬師兄

想問問np豆機降no3效果明顯嗎?會唔會有累積細菌消耗氧氣既問題?定係直頭用ro機最實際

小魚毛 發表於 2022-5-1 23:40
豆一定要用樽煲,效果係有,不過牌子好多,效果會有上落,你最好做多少少功課。

至於話:累積細菌消耗 ...

唔該曬ching,我考慮下先