請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2801|回復: 11

新手開缸 no3問題 [複製鏈接]

基本設備:

18” 背濾缸
蛋分

造流
Zetlight 燈
沙底
活石
濾材:白棉,珊瑚骨,少量活石
水源:水喉水開鹽(check過水喉水no3都有12.5)
∼∼∼∼∼

小弟想玩rt,不過想搞好水質先希望各ching指點下
活石養水已一個月左右,n cycle應該行左(NH3,NH4>爆>0,No2爆>0,No3爆紅,起碼有100ppm,出啡苔>目前50ppm)。有咩方法可以有效降no3,至少低過20ppm (試過換水,有用sera bio filter medium濾材,好似無咩效果

用RO水開鹽換水.

有生物落缸未?餵食量幾多?
濾材係咪Sera 隻 Siporax環?有幾多升?
NO3由100降到50,用咗幾耐時間?
沙、石係咪二手,落缸前有無處理過或者檢驗過有無污物殘留?
有幾多磅生物石?如果唔肯定,就影張相貼上呢睇睇。

wsc9175 發表於 2022-4-27 12:58
用RO水開鹽換水.

多謝ching,暫時想試試其他方法先

落左條藍魔同小丑,每日餵1次

濾材係咪Sera 隻 Siporax環?有幾多升?

係Siporax,40L水,用左25g左右

NO3由100降到50,用咗幾耐時間?

用左一星期
沙、石係咪二手,落缸前有無處理過或者檢驗過有無污物殘留?

一手,喺魚街買,無特別處理過

有幾多磅生物石?如果唔肯定,就影張相貼上呢睇睇。

大約2磅

謝謝ching

JK998 發表於 2022-4-27 22:27

落左條藍魔同小丑,每日餵1次

開缸一個月,有爆過NO2,即係行過N-cycle,但要留意,NO2歸零唔等於N-cycle完成,因為NO3仲係50,所以可能係N-cycle未行完晒,要再多啲時間;亦都可能係個系統濾材唔夠,養唔夠菌,所以NO3無辦法再降低。

你可以繼續觀察多幾日NO3數據,睇

你可以繼續觀察多幾日NO3數據,睇o下NO3會唔會再跌。

濾材問題:40L水配25g環太少喇,珊瑚骨對RT呢講無咩用,建議換晒做 SERA環,背濾有幾多位就盡量打爆佢。兩磅生物石都太少,加多兩三磅,不過留意放石唔可以阻水流,要確保全缸無死位,唔會積聚垃圾。

餵食問題:有無跟十分鐘餵食時限?唔可以有糧食剩。一日餵一次太多喇,隔日餵一次都唔會餓親啲魚,搞好水質更重要。

如果硝化系統搞得好,缸入邊o既NO3水平應該可以維持到接近新水o既水平,即係你個缸應該keep到喺接近12.5 o既水平,你可以用呢個呢做指標。不過以RT呢講,NO3有12.5都係太高,你只可以養到好少量粗生o既LPS。你應該要諗辦法撳低NO3去到10以下,強化過濾系統:種草、煲豆、狗骨……,或者改善水源:純水、蒸餾水、廁水……都可以係考慮方案,否則對住咁多種珊瑚,你都只會係旦家雞見水--得個恨字。

小魚毛 發表於 2022-4-28 23:41
你可以繼續觀察多幾日NO3數據,睇o下NO3會唔會再跌。

濾材問題:40L水配25g環太少喇,珊瑚骨對RT呢講無咩 ...

多謝師兄詳細指導

我有用紅海果隻NO3O4-X,按指示用左幾日,不過睇唔到明顯變化,係咪再等耐d?

目前個缸有啡苔,無出現綠藻;sera環用太多會唔會有問題?可唔可以同時用珊瑚骨+sera環

JK998 發表於 2022-4-30 14:28
多謝師兄詳細指導

我有用紅海果隻NO3O4-X,按指示用左幾日,不過睇唔到明顯變化,係咪再等耐d?

紅海呢隻水我未用過,你試觀察足一個星期先。不過降NO3我推薦AZ0(藍樽嗰隻,白樽嗰隻無用),但唔係好多舖頭有賣,你要 搵o下。又不過呢啲添加劑再有效都好,都只可用呢止咳,一停用就會再爆,長遠用太奢侈,最重要仍然係搞好個過濾系統,提升硝化效能。

珊瑚骨養菌量太少,連FOT都唔會用,RT就更加唔洗講!擺喺個過濾倉盞嘥位,唔好花時間同佢糾纏喇。RT惟一可用o既環就只有Siporax呢隻玻璃環,其他環都無辦法處理到NO3問題,所以多用無問題。我知佢唔平,但你花錢喺無用o既器材上,其實係更大o既浪費,RT器材就係咁,只可以一步到位,寧願遲少少儲夠錢再買,都唔好左試右試咁嘥錢嘥時間。

另一個選擇係用狗骨代替珊瑚骨,佢可以係唔洗煲o既豆,用網袋放落背濾倉就得,不過要定期更換,唔似得環咁一勞永逸。

小魚毛 發表於 2022-4-30 15:37
紅海呢隻水我未用過,你試觀察足一個星期先。不過降NO3我推薦AZ0(藍樽嗰隻,白樽嗰隻無用), ...

唔該曬師兄

想問問np豆機降no3效果明顯嗎?會唔會有累積細菌消耗氧氣既問題?定係直頭用ro機最實際

JK998 發表於 2022-4-30 23:39
唔該曬師兄

想問問np豆機降no3效果明顯嗎?會唔會有累積細菌消耗氧氣既問題?定係直頭用ro機最實際

豆一定要用樽煲,效果係有,不過牌子好多,效果會有上落,你最好做多少少功課。

至於話:累積細菌消耗氧氣既問題,我就未聽過,惟一聽過可能會有o既副作用係話會影響皮革生長,但我自己用落又覺問題唔大。

豆同RO機兩種設備喺用法同目的上有唔同,唔應該簡單咁二揀一。
豆係過濾系統一部份,而RO就係處理水源;過濾系統唔掂,齋靠純水,咁你就可能要不停咁換水;水源唔掂,齋靠過濾系統,因為水喉水本身NO3都有10 ,所以個缸o既NO3都無可能低過10 。

提升過濾系統功能同處理水源,係兩個各自都要面對o既問題,實際係兩個都須要解決,但方法唔一定係豆或者RO機,你都可以考慮其他方法。

小魚毛 發表於 2022-5-1 23:40
豆一定要用樽煲,效果係有,不過牌子好多,效果會有上落,你最好做多少少功課。

至於話:累積細菌消耗 ...

唔該曬ching,我考慮下先