請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2635|回復: 4

千手不閃 [複製鏈接]

新入缸日本千手,但千手不閃,手缩埋一堆,怎好?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你水質有無問題
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

你水質有無問題
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

水質应沒问题,其他星花和花环都开,都OK,这是從其他人拿过來,但放入缸已不闪,不知是否快死,应怎救回?

千手唔易養,對水質亦要求高過星花&花環,養到後兩者唔等就可以養到千手,唔可以直接比較。

再者,新入缸一定要時間適應,千手更加唔會例外。如果唔知自己水質狀況,大可以問翻「前主人」缸水o既資料:水溫、鹹度、NO3、PO4、NH......再同自己個缸做AB對比,咁樣一定可靠過同你自己養定咗o既珊瑚呢比較。

除咗水質之外,亦都要留意水流,試o下換個流速適中o既位置畀佢。