海水領域 SeaFishZone

查看: 2922|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

求救!沙上的藻可以點清理? [複製鏈接]

樓主
開缸幾耐?如果唔係新缸爆藻,咁有機會係缸底沙面唔夠流,諗辦法加強缸底o既水流先。

蝦虎唔係隻隻都食苔,沙面食苔o既有呢幾種:金頭古B、橙點古B、四驅車、巴士卅紅蕃古B(其實佢地係䲁魚科,唔係古B)。
食苔螺一隻太少喇,大概可以每10L水落一隻。
其他可以清潔沙面o既生物仲有:沙星、黑海蔘、牛眼螺、跳螺,係玩沙o既就不防放落缸。

不過生物除苔只可以係輔助性質,唔可能完全靠晒佢地,設定好個缸避免爆苔、定時人手清理仍然係至重要。

沙發
ho011025 發表於 2022-4-7 15:56
謝謝c兄回覆

不是新缸,之前人手清理還算控制到,但近期換了另一款鹽便開始爆得好勁,係沙到要逐粒執,執 ...

爆苔好少關鹽事,會唔會係餵食問題?太重手,食剩積咗喺沙面?

呢啲食苔生物係珊瑚缸清潔部隊,唔會點加重過濾系統負擔(魚類除外),其實係RT必備。

不過要留意,咁細個缸,落咩都要盡量搵細size。金頭古B做到嘢,不過比較大條,放落你嗰40L水呢養,可能幸苦咗啲。

板凳
落生物係輔助性質,前題係先要你個缸唔好有爆苔問題。治標先治本,你餵食會唔會太重手?缸底水流夠唔夠?又或者會唔會係太耐無洗沙,積太多垃圾?

我都想可以強有大o既清潔工。不過佢地都係生物,無收你人工,唔會聽你指揮去做嘢。每種生物都有唔同習性,沙星會鑽沙、螺會食沙面、石面&玻璃o既苔、海蔘專攻沙面垃圾......我地只係因應佢o既特性選擇放入缸。珊瑚缸玩o既就係生態平衡,生物愈多樣化,系統會愈穩定。

所以你可以有好多選擇,無話一定要放咩落缸,前題係唔好貪多貪大隻,以你40L缸計,兩三隻螺、細至中size o既沙星&黑海蔘各一都差唔多,你遇到就不防買返去放落缸。不過記住佢地只係幫手,最重要仍然係你自己o既日常打理,維持水質、定期清潔至係皇道。