海水領域 SeaFishZone

查看: 1942|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

新開缸疑問 [複製鏈接]

樓主
缸內器材:
60cmx30x35H側濾缸約66L水
濾倉打滿舊環x10L (賣家稱2年無洗,回家用1024咸水沖左1,2次)
生化黑棉入水位1塊(主要隔垃圾)
缸內
舊生物石x5磅左右(賣家有用水浸,回家用1024咸水沖左1,2次),生物石上眼見生物黑蟹1隻(已殺),蛇星xN隻
紅海星 化淡
燈(廢燈日照8至10小時)
水溫保持(25至27度)
珊瑚碎石底(約1.5cm厚)
sera 6合1試紙水喉水no2 0
          no3 <10(有好淺色)

25卅3開缸第1日:新環2L
5磅舊生物石開缸
無開化氮
加入1支峰皇槳
咸度1024
no2 0
no3 <10(有好淺色)
ph7.6

26卅3開缸第2日:加入8L舊環
換走10L水
(集中營買)加入
1條黃魔
1條藍魔
2條青魔
開化氮
no2=0
no3=<10(有好淺色)
ph7.6

27卅3開缸第3日:
加入1支峰皇槳
化氮保持
no2=0
no3=<10(有好淺色)
ph7.8
早晚餵1次片糧(1分鐘內食完)

28卅3開缸第4日:
化氮保持
加入2隻細沙星
no2=0
no3=10(有淺色)
ph7.8

29卅3開缸第5日:
化氮保持
no2=0
no3=10(有淺色)
ph7.8

30卅3開缸第6日:
化氮保持
no2=0
no3=10(有淺色)
ph7.8
所有生物暫時健康(沙星要關燈先會出黎)

想請教高手們
no2大概幾多日左右會出現
打算今晚會轉換DC9001化氮
個缸打算FOT(1至2吋小型魚)為主(養定會加入2至3件細葵卅細豬腰)
黎緊唔會再加入生物(系統成熟先再加)
仲有冇咩要留意?
沙底應該唔會清走

[/img]

沙發
用收返呢o既舊環舊石,本身就有菌,咁就唔會再行n-cycle,亦都唔會爆NO2。除非你啲環&石離過水或者好耐無打氣,啲菌死晒,咁又另計。

不過要留意:
1)上手有無落過藥?有就除咗魚之外咩都唔可以養。
2)66L水用10L環夠唔夠?如果你個背濾倉仲有位,盡量打爆佢,唔係養養o下至發覺個硝化系統要upgrade至再呢追加環就麻煩。

又沙星又葵就唔係Fish ONLY Tank,你用FOT o既標準去養,即係叫佢地去送死。
假設你個缸水質、光照、水流都過關,咁水溫呢?唔見你有用水冷,只有暖管,三月正常室溫當然可以keep到25~26度,再遲多個月,你仲有無可能keep到28度以下?除非你間屋24小時長開冷氣,否則葵又好,豬腰又好,咩珊瑚都唔會過到夏天。

一開缸就落三條魔魚,66L缸大概養到6、7條1至2吋小型魚,你已經用咗一半Quota;另外,魔魚養定咗就會變惡,你仲要有三個惡爺喺缸,將來再加新魚會好頭痕。

落葵o既話,就一定要幫造流加安全套,否則好易絞出葵命。

就咁睇張相唔準,珊瑚沙應該要有沙糖顆粒咁o既大小,太粗o既話會好易藏垃圾,你可以觀察o下先再決定去留。沙星會有幫助,加條黑海蔘落去就更好。

板凳
小魚毛 發表於 2022-4-7 12:54
用收返呢o既舊環舊石,本身就有菌,咁就唔會再行n-cycle,亦都唔會爆NO2。除非你啲環&石離過水或者好 ...

明白既前輩,多謝提醒
1)生物石上一手係用係角缸,應該就唔會落藥
1)而生物環上一手用係RT都應該唔會落藥
2)個濾倉都已經打爆曬環了,遲下應該會再加一個濾筒打爆生物珠珠既
水冷收左一個2手返黎,但未有時間裝住,我見而家都KEEP住24,25度左右

地板
更新一下最近情況先
2卅4開缸第9日:
(集中營買)加入
2條公子小丑
1個紫點葵
開化氮
no2=0
no3=<10
ph7.2
小丑一入缸已經追片糧

4卅4開缸第11日:加入
生物石X2舊
no2=0
no3=15

5卅4開缸第12日:加入
4條火烏
1條管虫
1個管葵(隔離中)
1隻醫生蝦
1隻蜜峰蝦(送)
清走缸後清底(留返前景沙底)
開化氮
no2=0
no3=15

7卅4開缸第14日:
換3份1水
隻紫點葵賣走左俾人(因為發現買得太大)
開化氮
no2=0
no3=25
KH=6
PH=7.6
CI=0
暫時所有生物都正常
----------
早前因為開燈時間太長,發現有小小啡苔,近2日減小開燈時間就見啡苔有退既情況

4月7日4條火鳥超細膽,長期係石窿
4月5日
4月2日

樓主太心急喇!

三日之內由三條魚變九條,又葵又管蟲,咁樣加嘢法,個缸o既硝化系統頂唔到,NO3係咁飆升,25可能未到頂!

咁o既水質莫講話RT,FOT都唔理想,小心你隻管葵。唔好再加嘢住,等水質定翻落呢先。想養葵就要NO3去翻10。事實上處理NO3就係玩海水o既最大課題,RT就要睇埋PO4。

紫點葵要喺沙面,清缸唔可以養;唔係隻隻葵小丑都會玩,買之前做o下功課先。

你個缸o既Bio loading應該到咗頂,小心諗清楚你要養咩生物,唔好隨手亂加嘢,或者要考慮再upgrade你個過濾系統。