請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3380|回復: 3

新手請教,如何把珊瑚從frag座移到活石上? [複製鏈接]

新手問題,請各位c兄指教

軟硬唔同玩法:

硬珊瑚可以試o下直接用手摵落呢,如果太實摵唔到,就可以擸架生:
去五金舖買把最細o既剪鉗就得。

軟珊瑚就唔好咁玩,更加唔好諗移佢離開個frag坐,好多玩家會將成個frag坐直接痴死喺石上面,或者再暴力啲,剪走frag坐隻腳,方便痴上石。

又不過建議樓主新買珊瑚唔好急住即刻上石,珊瑚落缸係要試位(特別係SPS),唔同位置唔同光度&水流,每件珊瑚都會有唔同要求,要慢慢畀幾個星期佢試啱位,一落缸即痴死就無彎轉。

我自己就再極端啲,全缸珊瑚都唔上石,全部都可以郁,好處除咗方便走位之外,有問題要dip或者起石洗沙之類都方便啲;但亦都有缺點,啲珊瑚較易畀其他生物撞跌,成日要留意要執,跟得唔好都會影響到啲珊瑚o既狀態。

感謝c兄指教,我自問應該沒有本事玩SPS,所以只會玩軟珊瑚

如果要把FRAG座痴上石,要用什麼痴呢?

ho011025 發表於 2022-3-5 09:42
感謝c兄指教,我自問應該沒有本事玩SPS,所以只會玩軟珊瑚

如果要把FRAG座痴上石,要用什麼痴呢?

應該講清楚啲,有骨o既LPS同SPS一樣做法,i.e.火柴、提子、啫哩、波子、豬肉、寶石花⋯⋯呢啲都可以摵可以cut;無骨o既LPS就唔郁得,i.e扣、千手、皮革、手指⋯⋯呢啲只可以等佢「自然上石」。

雖然有痴珊瑚專用膠水,不過暫時我覺得最低用仍然喺「AA超能啫哩」:

同一般文具舖o既細支筆裝『AAg超能膠」唔同,呢支係啫哩狀,會易用好多;而更重要係呢支嘢有成20g,都係賣卅四十蚊。大間o既文具舖、五金舖,甚至一啲魚舖都有賣。

佢可以痴生物石(大件或者太重就未必夠力)、珊瑚骨(i.e.有骨珊瑚o既腳部)、珊瑚上frag座,或者將frag坐痴上石。濕水都痴得,不過離水痴會乾得快啲。

另外會有一啲牌子珊瑚膠,大概似五金舖賣o既剛膠卅鋼塑土;亦都有軟珊瑚(i.e.無骨珊瑚)o既專用膠水,但我未用過,唔知好唔好用。