請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3099|回復: 4

鹽度 [複製鏈接]

請問珊瑚和魚,應該鹽度幾多

1.025 正負三內也可以

如果係Fot,就淡啲都無所謂,慳啲鹽錢嘛,我見好多ching都係1.023就算。

但如果係RT,特別係sps缸,就有舖頭老闆教過路,鹹啲會好啲,因為水中元素含量可以高啲,有利珊瑚吸收,我自己就keep喺1.0255~1.026。但都唔可以太貪心,我最近推鎂除羽毛草,意外將鹽度升到1.028,死咗鮑魚&幾隻牛眼螺,唔肯定關鎂定關鹽度事,但物極必反,始終無錯。

我試過1.025-1.026,D珊瑚,草皮和管蟲花,沒有問題,但d魚死咗一半

Aiko0131 發表於 2022-2-15 18:19
我試過1.025-1.026,D珊瑚,草皮和管蟲花,沒有問題,但d魚死咗一半

天然海水鹽度大概係1.025,所以呢個都可以話係一個參考數值。

死魚可以有好多原因,但歸咎到鹽度問題,就有啲匪夷所思,猶其係你個鹽度仲喺完全正常水平。

正常呢講,魚對鹽度變化o既耐受性高過珊瑚好多,所以我都可以好肯定咁話唔關鹽度事。個人經驗,水溫急劇變化、缺氧,都會有機會令到啲魚快死過珊瑚,至於其他原因,就要再請教高人。