海水領域 SeaFishZone

查看: 3335|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

小丑魚是否難養好多? [複製鏈接]

樓主
新手。缸36*20*22,普通背濾水+氣泵
珊瑚骨底+生物石*1
蒸溜水+海鹽+2支仔玻璃硝化菌開缸

養幾日水之後買了隻醫生蝦+三點白 回來,養了幾天沒什麼問題就去買了2條小醜,對1小時水放了半日死了。
我是否應繼續養1,2個月水再買魚回來好點呢?

比重1.025度。PH7.2~8左右。GH150左右。NO3 10。NO2 0。KH40左右

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
養魚前一定要養水先

板凳
先藻後魚, 小醜魚要揀人工, 野生不好養
小醜、金頭魔

地板

小丑魚唔難養,係海水魚難養啫!

樓主個缸根本未set 好,咩海水魚都唔會養得到。如果你個缸真係養到水行到N-cycle,到no2爆升o個o下,三點白同醫生蝦都係凶多吉少。

你個缸有無化氮?養水即係養菌,養菌要靠濾材同生物石,缸底珊瑚骨養唔到幾多菌,你用咩濾材?有幾多磅生物石?

養水起碼要三個星期,你三尺缸落2支仔玻璃硝化菌,跟手幾日就放生物落缸?NO WAY!

NO3 10。NO2 0。KH40左右
N-cycle未開始,所以NO2 0,NO3 10應該係呢自水喉水。KH 無可能40咁高,係咪打錯字?定你測試劑用法有錯?

小魚毛 發表於 2021-8-22 00:26
小丑魚唔難養,係海水魚難養啫!

樓主個缸根本未set 好,咩海水魚都唔會養得到。如果你個缸真係養 ...

個缸12L水度。一開始起百佳買左3桶5L清涼蒸溜水倒落去,至于數值我用7in1嗰d試紙,大概睇到佢個顔色未必100%準。岩岩加左個小型蛋白分離(即係用氣泵打氣嗰d),至于養菌我諗緊好吾好用返舊缸個伊利濾桶咁可能會好少少,e+暫時用緊吸缸内

補充內容 (2021-8-24 04:55):
另外。我個缸32*22*22 大概16L水,我買左個細濾水佢寫480L/H會吾會太快,我睇網上個計法係個缸最多5倍,超過太多d硝化菌會建立得好慢。