海水領域 SeaFishZone

查看: 9229|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

請問有冇師兄教養小丑葵. [複製鏈接]

樓主
要水冷,要夠光。買包急凍蜆肉,每個星期餵一至兩隻。

仲有,唔好俾佢行到去個做流度。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

沙發
小魚毛 發表於 2021-7-26 11:05
小丑魚有好多種,海葵亦都有好多類,唔同種o既小丑魚會玩唔同種o既海葵,唔係每條小丑都見葵就玩,配錯o既話 ...

配錯搞出魚命應該冇可能既。應該係你隻火公已經死死地,所以先會俾隻葵食左。就算唔係小丑魚,一條普通健康既魚都唔會俾海葵食左既,最多掂到受傷然後彈開既啫。

板凳
小魚毛 發表於 2021-7-26 23:37
ching o既「無可能」應該只適用於奶咀或者小丑葵之類o既「善類」,但要知海葵本身就係獵食性生物,太多魚 ...

咁可能師兄嗰隻地毯特別毒啦。我自己都養過地毯,而家仲養緊。我隻手掂到都紅個幾兩個禮拜,d 魚中招真係冇死,最多有一撻傷口。