海水領域 SeaFishZone

查看: 9124|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

請問有冇師兄教養小丑葵. [複製鏈接]

樓主
各位師生. 小弟養了比教喜歡養下小丑魚. 但什麼都沒做. 買葵回來最長也是半年命. 有冇師兄教教心得. 應該有咩配置或點可以養一兩件葵比小丑魚?

沙發
有沒有水冷,要水温27度以下

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
奶咀葵有共生藻,所以要盞好

地板
樓主要搞清楚先:「點養小丑葵」VS「點養葵畀小丑魚」係兩個題目,你唔清唔楚咁問,換返呢o既就係唔清唔楚o既答案。

要水冷,要夠光。買包急凍蜆肉,每個星期餵一至兩隻。

仲有,唔好俾佢行到去個做流度。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

小丑魚有好多種,海葵亦都有好多類,唔同種o既小丑魚會玩唔同種o既海葵,唔係每條小丑都見葵就玩,配錯o既話有幾會搞出魚命,我就試過有條火公小丑畀地毯海葵食咗。

樓上各Ching覆o既都係講緊奶姐海葵,最常見最平又最難養o既一㮔海葵,因為鐘意移位,暫時都唔見有咩有效辦法令佢固定係某一位置,所以99% o既下場都係吸入造流泵或者落水位而死,否則就係走入石罅唔出呢餓死......

樓主題目所講o既小丑葵,其實係本地魚舖o既叫法,指o既就係公主海葵,佢相對較穩定,唔似奶咀咁會通缸走,但就要高光同大水流,我o係自己個sps缸度keep左幾年,放佢上缸頂對住支AI直晒,而家趕佢都唔走!

唔同海葵對唔同溫度、水質、光度、水流&位置都有唔同要求,樓主最好就翻每一種海葵o既情況再深入咁做資料搜集。

小魚毛 發表於 2021-7-26 11:05
小丑魚有好多種,海葵亦都有好多類,唔同種o既小丑魚會玩唔同種o既海葵,唔係每條小丑都見葵就玩,配錯o既話 ...

配錯搞出魚命應該冇可能既。應該係你隻火公已經死死地,所以先會俾隻葵食左。就算唔係小丑魚,一條普通健康既魚都唔會俾海葵食左既,最多掂到受傷然後彈開既啫。

老千王 發表於 2021-7-26 06:31
有沒有水冷,要水温27度以下

師兄. 我有水冷. 但買左返黎沒用過^^"

小魚毛 發表於 2021-7-26 09:30
樓主要搞清楚先:「點養小丑葵」VS「點養葵畀小丑魚」係兩個題目,你唔清唔楚咁問,換返呢o既就係唔清唔楚 ...

我係想共生. 想養小丑葵比小丑魚.. 謝謝師兄!

小魚毛 發表於 2021-7-26 11:05
小丑魚有好多種,海葵亦都有好多類,唔同種o既小丑魚會玩唔同種o既海葵,唔係每條小丑都見葵就玩,配錯o既話 ...

師兄. 謝謝你詳解@@ 我見很多師兄養葵賣...但我係想養好一兩件葵比兩條小丑就心足. 但好多時, 我買葵就好似買屋比佢地....住到咁上下間屋就玩完....

leemanho 發表於 2021-7-26 16:46
配錯搞出魚命應該冇可能既。應該係你隻火公已經死死地,所以先會俾隻葵食左。就算唔係小丑魚,一條普通健 ...

我都覺....好少見小丑魚會比葵食左^^""

leemanho 發表於 2021-7-26 16:46
配錯搞出魚命應該冇可能既。應該係你隻火公已經死死地,所以先會俾隻葵食左。就算唔係小丑魚,一條普通健 ...

ching o既「無可能」應該只適用於奶咀或者小丑葵之類o既「善類」,但要知海葵本身就係獵食性生物,太多魚友畀佢同小丑共生o既「療癒」畫面所誤導,以為所有海葵都係善男順女。地毯算係海葵中毒性較高o既類別,其實唔適宜入缸同其他生物混養。

我隻火公入缸大半年,先花半年時間至成功跟同缸另一條大火公配對,之後再入缸,所以狀態一定無問題。佢係突然間失踪,兩日之後就見隻地毯吐翻半條屍出呢⋯⋯其實呢隻地毯己經KO過缸入邊唔少o既生物:峇里天使、黃吊、箭蟹、海膽⋯⋯呢批受害者出事o既狀態都好正常,絕對唔係死死地o個隻。

我亦都試過換水o個陣有魚隻受驚,衝咗落地毯到,雖然即刻出手相救,不過都只係捱咗兩三個鐘就無咗。「最多掂到受傷然後彈開既啫」呢啲咁o既碎料,只有奶咀至有呢支歌仔唱。

fishfishbear 發表於 2021-7-26 22:13
師兄. 謝謝你詳解@@ 我見很多師兄養葵賣...但我係想養好一兩件葵比兩條小丑就心足. 但好多時, 我買葵就好 ...

海葵可以話係珊瑚同類,所以好多要求其實同珊瑚差唔多,絕對唔可以當佢係小丑o既輔屬品,養到小丑唔等於就可以養到海葵。

加隻海葵落缸,個缸就變成混養缸,唔理有無其他珊瑚都好,都應該用RT o既標準去配置器材。水冷、燈具、造流,良好過濾系統通通都要有。你話之前試過養到半年,其實都算唔錯,會唔會係到夏天水溫過高而死?

唔記得小丑葵卅公主葵o既詳細要求,不過可以分享o下我個缸目前o既情況畀你參考:
水質(sps缸):NO3--under 3,PO4--around 0.03
水溫:25.5度
照明:AI Hydra 52 + T5HO*2,離水面約6寸
造流:Mp40 + Mp10對吹
共生生物包括一對黑丑&一條背心,無特別餵食,只係一般投放魚糧時順手餵啲,一星期兩次。
隻葵o係山頂離水面寸零兩寸左右o既位置落腳,係全缸最光同最大水流o既地方。

老實講,我個人相信小丑葵最適合SPS缸飼養,如果換咗做LPS缸,水質、照明等條件都次一級,玩唔玩到就真係要試過至知。

小魚毛 發表於 2021-7-27 00:14
海葵可以話係珊瑚同類,所以好多要求其實同珊瑚差唔多,絕對唔可以當佢係小丑o既輔屬品,養到小丑唔等於就 ...

謝謝師兄詳細解說. 如果可以既話. 其實會唔會LIST OUT到除左魚缸要買之外. 仲有冇咩配件或配置要呢?

小魚毛 發表於 2021-7-26 23:37
ching o既「無可能」應該只適用於奶咀或者小丑葵之類o既「善類」,但要知海葵本身就係獵食性生物,太多魚 ...

咁可能師兄嗰隻地毯特別毒啦。我自己都養過地毯,而家仲養緊。我隻手掂到都紅個幾兩個禮拜,d 魚中招真係冇死,最多有一撻傷口。

fishfishbear 發表於 2021-7-27 00:45
謝謝師兄詳細解說. 如果可以既話. 其實會唔會LIST OUT到除左魚缸要買之外. 仲有冇咩配件或配置要呢?

其實就係sps缸o既器材,基本o既缸、化氮之外,其餘你數得出o既都唔可以少,水冷、造流、燈具、過濾系統、水源控制......

重點係sps係燒錢玩意,所有器材級數都唔可以係入門級,投資大,操控複雜,值唔值得為一隻海葵投放咁多$、心血&時間,樓主真係要小心衡量。

因為唔同級數器材價格上落係以倍計,或者你先列出手上現有器材清單,睇o下有咩可以保留繼續用,然後再追加設備,希望可以盡壓低開缸成本。

leemanho 發表於 2021-7-27 09:42
咁可能師兄嗰隻地毯特別毒啦。我自己都養過地毯,而家仲養緊。我隻手掂到都紅個幾兩個禮拜,d 魚中 ...

我隻係紅地毯,最短鬚o個種,落缸六年,而家用格仔板單間咗間水飯房畀佢。有造流直吹,不過因為o係缸底,光線比較暗,亦無獨立餵食,所以間唔中都會有逃獄事件,都要密切監視

以前都有養過綠地毯,觸鬚長少少o個種,無而家呢隻紅地毯咁跨張,不過一樣有魚變咗佢o既大餐,可能因為我兩尺缸,環境太擠迫啦。

小魚毛 發表於 2021-7-27 11:03
我隻係紅地毯,最短鬚o個種,落缸六年,而家用格仔板單間咗間水飯房畀佢。有造流直吹,不過因為o係 ...

兩尺缸都叫迫...@@最辛苦係找人教點買齊要既野..

fishfishbear 發表於 2021-7-27 20:11
兩尺缸都叫迫...@@最辛苦係找人教點買齊要既野..

呢樹啲ching最鐘意毒人洗錢,你唔洗憂無人教你買嘢

如果真係要玩sps缸而budget無問題o既話,圈內其實有兩三家專做RT缸同買器材o既舖頭,大多都係魚街以外o既樓上舖,主要都係珊瑚玩家幫襯,服務同商譽都唔錯,有興趣可以PM你。

不過講返轉頭,如果只為睇小丑「床戲」,其實唔一定要養葵,無得揀o既話,好多小丑都會連LPS都照玩,寶石花、火柴、啫哩、菠蘿釘、長鬚飛碟⋯⋯最誇張聽過連蚌都唔放過,唔怕會畀隻蚌挾死!

比起上呢,LPS應該會易玩過小丑葵。