海水領域 SeaFishZone

查看: 3907|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

準備入坑, 1呎缸 應該揀 背濾 / 濾筒 ? [複製鏈接]

樓主
打算開一呎缸, 主要養魚, 會嘗試養唔養到1,2隻葵

以前養淡水有個掛濾, 但偏細應該用唔番..

諗緊應該買
1) 1呎背濾缸+蛋分
2) 普通1呎缸+濾筒+外掛蛋分

過濾能力邊樣好??  清洗係咪濾筒方便D?

上次魚街搵1呎背濾缸只係見到個2格.. 如果買普通1呎缸好似容易D

沙發
真係無位.. 所以有諗過試下得唔得, 真係搞唔掂就轉番養淡水算

板凳
thomaschan2014 發表於 2021-7-2 15:59
一呎?如果你係高手的話,應該無問題,不過你唔似係高手,因為其實海葵絕對唔易養

係嫁, 新手發問區問野我就緊係新手喇會試, 養唔掂就FOT, 再唔掂咪轉番淡水囉

爬過文都有唔少一呎缸既成功例子,
只係想先問下高手們意見, 先揀好設備, 唔想浪費.

地板
小魚毛 發表於 2021-7-3 02:27
樓主似乎心屬濾桶,但事實講功效、講方便,背濾都喺濾桶之上。

裸缸加濾桶再加外掛化氮,左一抽右 ...

多謝詳細解釋原本以為濾筒+外掛蛋分會仲容易打理, 原來唔係咁.
咁我應該會揀番背濾..
之前見到個12"X12"X14"高, 可惜得2格.. 要再搵下
thanks.