海水領域 SeaFishZone

查看: 3771|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

求燈貝推介! [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位師兄 小弟准備換缸 請問有冇中低價燈推介
新缸長100 闊40 高50cm
開頭會繼續養魚 後期想玩珊瑚
(一次過轉型冼費好大
吾該各位

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
上淘寶睇下啦

板凳
你不如等5000元 到手。買神燈好過😆😆

地板
國產 紐斯K7V3,國內多好評,
養魚1支夠,珊瑚可能要兩支

係想玩珊瑚就一定要諗清楚先。

以RT缸設備養魚當然無問題,但係以FOT缸設備養珊瑚就好大問題,兩者係兩套完全唔同o既系統。魚缸設計、過濾系統、水冷、燈具、造流、水源⋯⋯全部都係養珊瑚要兼顧o既問題,針對唔同珊瑚對器材級數o既要求都有唔同,所以除咗知道好貴之外,你更加要有清晰o既預算上限,同埋知道自己手上o既器材級數可以養到咩珊瑚,否則o既話,你所洗o既錢都係白花。

假設你己經解決咗過濾、水冷、造流⋯⋯呢一大抽問題,但你個三尺缸其實對選購燈具呢講係尷尬位,好多珊瑚缸用o既燈都係兩尺起跳,大過兩尺就要考慮買兩支燈,所以唔可以單單睇價錢,支燈o既照射角度有幾闊都唔可以忽略。否則你就要升高支燈擴闊照明角度,咁你缸頂又有無空位畀你咁玩?另外升高支燈又會減低光照強度,影響珊瑚生長⋯⋯

唔知你所謂中下價位即係幾多,不過以目前市況,兩千樓下o既燈仲要啱三尺缸用,都無咩可能玩到sps,你最好將目標鎖定o係軟珊瑚。

樓上推介支燈勝價比高,少量o既sps都玩到,值得考慮。不過最好搵多幾間可靠o既舖頭問清楚先,唔好瞌埋眼就畀錢。