海水領域 SeaFishZone

查看: 4777|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

氮磷失衡補救 [複製鏈接]

樓主
各位大神,請指教,現珊瑚缸(LPS)中長啡苔,NP均測得無色,爬文話氮磷失衡,所以請指導方法補救。謝謝。

沙發
可以試吓
TM 隻 NP- Bacto - Balance 有效降低及平衡NO3及PO4

板凳
多謝指導,請問上述產品在那間店舖有售呢。

地板
現代

有冇蛋機啊? PO4實質數字係幾多?
總之NO3數值要係PO4 10倍。只係養LPS PO4 keep低過0.08都ok可接受
如果你呢個情況。可能PO4高過NO3。呢d先叫失衡
呢個情況提升NO3先。可以用TM PRO-CORAL ORGANIC升NO3
到NO3升返 用碳源產品 配合個好化氮基本上都平衡到NP
或者你都可以養下藻桶 都可以幫助平衡
Btw你要準確知自己個缸數值先。用試劑睇色係唔準

雖然乜嘜失衡近排好Hit,但多人講唔等於你係中招,搵出準確數值查清楚問題更重要,因為單憑測唔到NP同出啡台根本唔等於你係氮磷失衡。

氮磷失衡通常係老缸出現o既問題,你開缸幾耐?氮磷失衡比較多SPS玩家會關注,因為佢會令到珊瑚吐出共生藻、顏色變淡,直接影響SPS生長,至於對LPS影響,反而無咁直接或者至命,所以就算你個缸真係氮磷失衡,只要啲珊瑚無事、只係出啡台而唔係大爆發,咁正常維護清潔就夠,亂撞亂試只會搞出更多問題。

與其花錢買你唔熟識o既藥水,不如upgrade你o既試劑確定係咪真係失衡先,NO3 & PO4數值太重要,蛋機或者沙利法,你應該二揀一;如果你己經用緊沙利發,建議你用埋Aquarium Note呢個個App,佢可以幫你更準確咁檢視試劑讀數。