請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3675|回復: 4

求燈意見 [複製鏈接]

近日想換走兩盞zetlight6600
想入手ai 64 hd或radion g5 xr30
各位高手有無意見呢
60”長 x 20"闊 x 24深
有軟有硬有角
Thank

AI照射角度太窄,就算64都係咁話,你成五尺缸買兩支都未必夠用,除非你諗住兩邊照少啲無所謂,否則我估買兩枝G5會化算過你買三枝64HD。

小魚毛 發表於 2021-3-6 23:40
AI照射角度太窄,就算64都係咁話,你成五尺缸買兩支都未必夠用,除非你諗住兩邊照少啲無所謂,否則我 ...

咁ai同radion效果相差遠嗎?
Thank

louis47485 發表於 2021-3-7 04:44
咁ai同radion效果相差遠嗎?
Thank

無用過Radion,亦都唔見有AB比較o既討論資料,畀唔到確實答案你。

不過兩隻都係行內龍頭老大,專業o既實驗室或者養殖者都係離唔開呢兩個牌子,所以如果Budget無問題o既話,瞌埋眼是但揀一個都一定無死。而且兩隻都係新Model,燈珠顏色同數量都Upgrade咗,更加可以放心咁用。

如果真係要比較,個人覺得AI o既 WiFi操控簡單方便,仲可以download其他玩家高手o既設定套落自己支燈度,玩法多變。不過因應佢照射角度較窄o既問題,支燈一定要吊高呢用,起碼離水面七寸以上,要睇清楚自己缸頂有無空位先。

Radion G4要配搭個box至可以玩到Wi-Fi連線,G5有無將WiFi改為內置就唔清楚,樓主最好自己再check o下;如果玩到WiFi o既話,Radion仲可以跟同廠o既MP造浪玩連動,係MP用家就可以多一重著數。

小魚毛 發表於 2021-3-7 10:26
無用過Radion,亦都唔見有AB比較o既討論資料,畀唔到確實答案你。

不過兩隻都係行內龍頭老大,專業o既 ...

Thank you