請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4302|回復: 6

RT開缸問題 [複製鏈接]

8號係魚街買左d骨同活石開缸
13號光照表面有啡藻綠藻
15號見石底無藻,手多反轉D石曬下
點知等左3日都無藻出,點解呢
已經放左兩支硝化菌,12小時光照,造流同化氮

咁細缸仲落石仔底,清缸底吧
咸度計無用,氣木化氮冇需要
活石、掛濾、暖管已經可以
落一條麽魚開缸吧,有魚才能行n cycle的

arfaifai 發表於 2020-12-18 03:39
咁細缸仲落石仔底,清缸底吧
咸度計無用,氣木化氮冇需要
活石、掛濾、暖管已經可以

到時會清石底落1~2cm粗沙底,問題係呢幾日無咩變化,只有觀察多幾日。開缸時有條藍魔,我每日比佢3粒小魚糧,無餵兩日,唔知係咪餓死左。
我應該再放魚落去嗎?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

idwilson 發表於 2020-12-18 04:16
到時會清石底落1~2cm粗沙底,問題係呢幾日無咩變化,只有觀察多幾日。開缸時有條藍魔,我每日比佢3粒小魚 ...

開缸時間最少行一兩個星期,個人意見都係清缸底好打理D。

今日清左d珊瑚骨,打算用個舊濾桶裝珊瑚骨同推水冷,點知濾桶太舊漏水!!而家d珊瑚骨浪費左,想問珊瑚骨做底係咪死緊?

器材配搭呢家嘢,無話死緊,主要都係睇o下玩家點玩法。

珊瑚骨舖缸底,最大問題係容易積垃圾,會快好多就反缸。其實咩缸都有機會反,差別在時間問題:清缸底最穩陣,隨時玩你十年八年;沙底視乎厚薄,一般都幾年貨仔;珊瑚骨最快,兩年唔反算你好彩。當然,仲要睇翻你個缸o既各項環境因素,生物數量、餵食量,決定垃圾生產積聚量,但如果缸底有足夠水流,又可以幫手帶走啲垃圾,延長反缸週期⋯⋯

我硬頸,玩RT堅持落沙底,代價就係每年起石洗沙,如果你唔介意每年清缸起石洗珊瑚骨一次咁樣玩法,咁都無話死緊。不過我洗沙有洗沙器,簡單啲,珊瑚骨就無得咁玩,惟有抽出呢手洗(一定要用鹹水洗!!!),值唔值得咁玩,你自己考慮。

我見你個缸好似有多一層底板,係咪「簡易抽」設計?留意,單憑斜板o既設計,唔足夠帶走啲垃圾,除非你可以「晾」起啲石,喺石底下再造一層水流,咁就可以帶走所有垃圾,否則o既話,就咁斜底加珊瑚骨,唔會係一個穩定同有效o既系統。

以過濾功能呢講,珊瑚骨o既功效其實非常有限,就算畀你成功用到落濾筒,就咁加埋氣木化氮同幾件生物石,呢個缸o既硝化系統都唔會強,相信只可以勉強玩到少量軟嘢。而家咁多RT濾材,你可以再研究o下。

小魚毛 發表於 2020-12-19 11:02
器材配搭呢家嘢,無話死緊,主要都係睇o下玩家點玩法。

珊瑚骨舖缸底,最大問題係容易積垃圾,會快 ...

多謝小魚毛咁詳細回答,聽你意見,都係用薄粗沙底算,免得打理時搞到反缸!
我個缸底懸空只係造型,係魚街現成買的,有想過底部做格仔板上放珊瑚骨,
背掛濾抽水直插到底抽底部,但應該唔夠力,唔敢博!!

因為個缸細,開頭打算買幾磅骨加大個養菌量隱定D,但如果效能不大,咁唯有放棄D骨,
咁細個缸(20x20x35)都唔想駁咁多器材。
而家個缸咁情況,上張圖

另外見youtube有個好靚既缸仔,如果玩到咁就真係好成功
https://www.youtube.com/watch?v=p3OrT3K8GOM&t=9s