請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4025|回復: 5

草皮和鬼瓜 [複製鏈接]

草皮在缸巳有數月,但前2天晚上用電筒一照,發現有鬼瓜依附生長,請問有甚麼方法解決,又鬼瓜對草皮有害嗎?

起石離缸搞就最方便,就咁用牙簽或者指甲,由腳底成隻挖起,唔好有任何殘蹟遺留,咁就乾手淨腳。

不過如果己經擴散,就比較難逐隻搞。市面上o既藥水,其實都係畀支針筒,叫你逐隻打針,咁其實你用高濃度釫水,自己買支針筒搞都一樣,仲可以慳翻幾廿蚊。

又不過如果數量太多,又或者唔想咁煩兼方便斷尾,就建議搵外援--生物療法。食鬼爪o既生物包括:畢畢、薄荷蝦、青鯭、斑馬蝶;畢畢好難開口,薄荷蝦唔一定食鬼爪、青鯭都要揀啱品種,所以我首選斑馬蝶,雖然唔係成日有貨,不過又平又粗生,買條返呢睇門口一定無錯。

鬼爪係石葵o既一種,係葵就一定有毒素,但咁細隻啲毒o既侵害性都唔高,所以鬼爪對魚同珊瑚殺傷力都好有限。
但鬼爪o既絕招在於佢非常非常粗生,而且繁殖速度快,好易就成缸都係,咁就會搶佔其他珊瑚o既生長空間同資源,呢個至係佢要被消滅o既原因。

唔該ching,又想問魚會食薄荷蝦嗎?

會!

薄荷蝦比較細隻,好易變點心。特別係龍、狐嗰科o既魚就一定食硬。3 寸以上o既肉食\雜食性魚,都會視薄荷蝦為美食。

收到,唔該ching