請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 7557|回復: 8

奶咀葵 [複製鏈接]

請問如何可以令奶咀葵唔好四圍走,又奶咀葵要餵食嗎?

你養得海葵就預得佢四圍走,有些人會用個玻璃杯裝住,不過最後都係衝去造流自殺,建議最好唔用造流就得

咁耐都真係未聽到有效可以令奶咀定落呢o既方法。
最早出現o既方法話用貝殼或者水杯卅花盤之類兜住佢,就可以定落呢,但個人經驗以至網上討論,都唔見有實在成功o既個案。所以而家淘寶一地都係所謂咩海葵巢、海葵窩、海葵神器.....我就唔信會有咩神效。

估計係水流問題,但無人可以解釋到奶咀想要點樣o既水流,只可以話係隨佢自己喜好。

可以做o既就係set一個咁樣o既奶咀專屬缸:
1)一兩件生物石,奶咀鍾意上石,有石可以減低佢通缸走o既機會。不過啲石唔好太大件,唔好貼近缸邊放,放便睇住隻葵;亦都唔好有咁大條石罅,否則隻葵入咗去唔肯伸翻出呢。有機會餓死。
2)清缸底無沙,事實上奶咀都唔鐘意沙。
3)一對或者一藪小丑卅麼魚,唔好有其他珊瑚或者魚類,免加重過濾系統負擔。
4)一般o既藍白珊瑚燈。
5)水溫唔可以太高,無水冷都要有風扇,否則夏天過30度就熱死。
6)基本o既過濾系統,背濾卅濾桶,甚至頂濾都可以,只要個缸唔好咁大就得,當然要行完N-cycle。
7)咩過濾系統都好,最最最重要係落水卅入水位一定一定一定要落閘加罩。一般o既梳水位就算得1, 2mm闊,就夠隻葵伸入去自殺,加網板卅包網袋係指定動作。
8)造流可有可無。有,水質會較佳,隻葵亦可能會鍾意,但亦都加大佢o既自殺風險。所以同上一點一樣,安全措拖要做足,幫造流戴上用網袋做o既安全套就無咁易「攪」出葵命。

個人相信,奶咀走佬係「死症」,暫時無得搞(希望有高人睇到可以更正我)。所以如果未入手o既,就請認真三思;如果已經落咗缸,就盡量跟足第7,8點呢做,再祈禱上香,希望吉葵天相啦。

餵食方面,如果有小丑共生,咁其實唔洗持登去餵,小丑有「含糧回巢」o既習慣,咁樣可以間接同隻葵分享食物,所以唔需要再特登加餵。市面上有所謂葵糧,一般都係水劑,其實咁樣隻葵食到o既好有限,嘥料之餘,更加污染水質,無謂嘥呢啲錢。
如果無魚共生,咁只要每日餵一次魚糧(一般沉底粒糧都可以)。理論上你可以餵魚、蝦肉之類,但其實太大size o既嘢食,佢食得到都吞唔落,最終都會吐翻出呢,一樣嘥料。

小魚毛 發表於 2020-9-29 16:53
餵食方面,如果有小丑共生,咁其實唔洗持登去餵,小丑有「含糧回巢」o既習慣,咁樣可以間接同隻葵分享食物, ...

謝謝……ching

謝謝…… ching

小魚毛 發表於 2020-9-29 16:50
可以做o既就係set一個咁樣o既奶咀專屬缸:
1)一兩件生物石,奶咀鍾意上石,有石可以減低佢通缸走o既機會 ...

🤣🤣🤣😅🙏

小魚毛 發表於 2020-9-29 16:53
餵食方面,如果有小丑共生,咁其實唔洗持登去餵,小丑有「含糧回巢」o既習慣,咁樣可以間接同隻葵分享食物, ...

每日我都有餵食兩款 koralien