海水領域 SeaFishZone

查看: 6993|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新缸大量死魚,求醫生/神探 [複製鏈接]

樓主
求神探/醫生抽絲剝繭,搵出死因

第一次三隻小丑
未入缸前一直縮在一角。初人缸時,有2條好似已經係一對,另一條被追。
入缸幾個鍾後,有魚浮水面,一直往玻璃邊緣遊。有魚打橫游兩下,跟住又垂直游兩下,有時不動在水中飄,被水流打中才突然游動。
被追的魚躲在角落,之後被隔離。魚絕大部分時間貼缸底。
見有一條不停死前在水中橫沖亂撞。
最大個隻死先,三隻死亡時間相差不超兩小時。

朝早清理,發現有臭味水渾。換水後和白綿後,加了三粒硝化菌入濾盒。
開uv燈十幾個鐘,發現有類似燒焦味,水變清。

第二次小丑+海葵
放魚前有打氣過濾,無魚腥味同臭氧味。
換咗50%水。再入3條小丑+綠奶嘴,全部幾小時全部死亡。
魚對水時呼吸急促,加快對水後,放入隔離盒。呼吸正常,秒食魚糧。一直圍成一團。晚上只有過濾開著(有打氧功能),無異樣,第二朝全死。
海葵縮埋一舊,所有觸手縮小被根部包住,根部向光,無咩臭味,不過底部不黏,對水流、接觸完全無反應,根部脫膜,附近有白色物飄浮。

對溫對水:隔住浸入水,用滴管抽少少魚缸水入膠袋,隔一陣再抽出嚟。幾個鐘後,魚好似呼吸急促,所以加快對水。之後撈入缸。
缸容量:60x45x45
魚缸:新缸,無魚。用食水浸,鹽水抺。兩日後放魚。
水:水喉水放膠樽一日,倒入缸後,往缸中直接加鹽。之後一直開過濾同打氣兩日,先至放魚。水中好似有好多粉塵,一直開過濾仍有。溶鹽後有好多沙留係缸底。唔唔知點解無任何藻。
濾材:白綿》生化綿》活性碳》生物球、少量陶瓷環
死石:煮過,用淡水沖咗好多次。洗極都有沙出。之放咗入膠筒,再放硝化細菌,等咗一個星期再入缸。微孔中白色網狀物增加。
佈景:死石(幾塊),沉木(2條),鵝卵石(幾塊)。全部煮過之後放筒加硝化細菌一星期。無底沙。
溫度:27-28。夜晚開冷氣,不過水溫無咩變化。
比重:1.023。用玻璃浮水計睇。度過1000g水加+34g鹽比重係1.022左右。海葵原水比重1.20。小丑原水比重1.26。
換水:有魚既時候無換過。魚死後換50%,有吸缸底的沙。

沙發
測試左 NH4/NH3 NO2 NO3 PH 睇吓先

板凳
水都未養好就加魚 緊係咩都死啦 小丑唔係想像中咁易養 由其係新開缸 上黎爬下文先啦好嗎?邊到唔明先再問啦 養魚有好多方法 最後都係個句啦養魚先養水 養好水自然咩魚都養到嫁啦

地板
嘜都唔駛攪,落條藍麼養足一個月後先再算

兩日後就下魚lamo......

新手發問區置頂個post睇晒佢先喇喂

我都係新手,學樓上師兄話齋,睇睇置頂文先。2日落水丑?我養水1個月先落2條魔仔。養菌期間點解開UV燈?

最佳新人 論壇元老

完全冇養水 !! 堅............

成篇好奇怪
又識用死石 又識用桶浸 落菌
用咩水浸又無講
咁如果煮到乾淨哂 膠桶魚都無條點養菌 有無打氣又無講

魚缸容量 幾多L 你又走去打尺寸
尺寸又無寫cm/inch 又講咩過濾
過濾即係濾桶定化氮。

成篇野好似左抄又抄咁。。。

都唔知你想人地點幫你