請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: 5525

新手缸火柴、海葵請教... [複製鏈接]

arfaifai 發表於 2020-8-22 23:03
其實你唔需要check Nh3/4 , 因為有生物就自然會有,硝化功能n cycle就是把Nh3轉成no2再轉成no3, no3係最終物 ...

呢點我明白,我NO3 除咗第一個月養水期間去到50之外,係第五個星期開始一直KEEP住10左右,因為見到NO3保持較低水平,所以開始落生物。

除咗最近既海葵同火柴,之前買咗食台螺同醫生蝦都係失敗收場,除咗第一隻醫生蝦同頭兩隻食苔螺養到兩星期,之後買過幾隻都係落水第二日就死......

不如你清左個沙底,攪好d主缸水流才再加其他生物,見到你個缸總覺得死氣沉沉…另外見你成日話check各類指標,其實你用那一個牌子tester ?用光學咸度計?

針對你而家落珊瑚同葵即死o既問題,應該處理咗水質先;造流、鋪沙呢啲係長遠問題,可以遲一步再搞。

Fai ching無講錯,你睇到NO3無再降,以為OK就落珊瑚,呢個至係問題。NO3有10,一啲都唔理想,但其實都未至一落就死,事實上都有玩家可以o係咁o既數值下keep到火柴同葵,當然一定唔靚啦,甚至半生不死。

所以你應該同時要睇埋PO4。珊瑚缸水質,LPS缸:NO3--10以下、PO4--1以下,SPS缸:NO3--1~0.3、PO4--0.03~0.01。如果你測試無錯o既話,你NO3只係砸界,但PO4就超標數倍!

先測試你o既水喉水,正常本地水喉水o既NO3都有10,所以你缸水就算n-cycle完成都只降到10,唔係你個缸過濾系統問題,而係你o既水源問題。基本棉碳過濾、除氯,係減唔到NO3。NO3高,PO4自然都唔可能低。

建議你先試改換水源,去超市買大樽蒸餾水(唔係礦泉水,唔好搞錯!)呢代替水喉水,可以分幾次直至100%換水後,睇o下NO3、PO4數值同生物狀況有無改善,有o既話,就要忍真諗諗轉水源。除非你有米又有肌,否則買蒸餾水一定唔係長遠辦法,純水機或者廁所水,暫時都係本地RT玩家o既主要出路,樓主可以之後慢慢再做功課。

養藻啲確夠Natural,但Natural亦都等於難以百分百複製,難以保證百分百有效,因為有太多因素難以控制,所以ching建議你滾豆、行ROWA、放好啲環,因為咁玩易控制易見效,啱新手跳海。藻唔洗即撤,放埋一邊畀夠水流燈照,當輔助設備就得。

arfaifai 發表於 2020-8-23 03:46
不如你清左個沙底,攪好d主缸水流才再加其他生物,見到你個缸總覺得死氣沉沉…另外見你成日話check各類指標 ...

用salifert tester、光學鹽度計

小魚毛 發表於 2020-8-23 10:39
針對你而家落珊瑚同葵即死o既問題,應該處理咗水質先;造流、鋪沙呢啲係長遠問題,可以遲一步再 ...

多謝CHING意見∼∼PO4=0 (手快打錯咗🙏)
Check過水喉水NO3係10

小魚毛 發表於 2020-8-23 11:06
建議你先試改換水源,去超市買大樽蒸餾水(唔係礦泉水,唔好搞錯!)呢代替水喉水,可以分幾次直至100%換水 ...

收到CHING,我試下
THANKS ~~

5525 發表於 2020-8-23 13:46
用salifert tester、光學鹽度計

完全無問題

arfaifai 發表於 2020-8-23 22:16
完全無問題

THANKS CHING
我睇返個缸,造流的確係一個問題,我調節咗造浪個方向同上水個力度,依家缸入面既造流明顯好咗。
雖然前日買既兩件軟體都係救唔返,但經過各位既意見,我對海水缸既了解又加深不少,多謝大家。