海水領域 SeaFishZone

樓主: 5525
打印 上一主題 下一主題

新手缸火柴、海葵請教... [複製鏈接]

水循環量嚴重不足,主缸水流太差,你睇缸底幾多沉澱物,既然新手無經驗能力管理好沙底水流問題,又何必為了美觀而鋪沙底呢?

thanks Ching,等我check下ph值先。
但我最近落既兩隻海葵、一隻火柴都係無開就死🤦♂🤦♂

我早排養左幾年既豬腰都露晒骨,驗一驗ph原來得6點幾,加返小梳打去返8.0,跟住就正常返晒。我都係用red sea鹽同過濾水喉水。

一直無check ph 值,我係用水喉水除氯再開red sea鹽。
唔知咁樣有無影響

PH?

WhatsApp Image 2020-08-22 at 10.30.15.jpeg

隻火柴仲有一片片脫落既情況,唉~~

地板

另外隻火柴同海葵今朝情況好似更差,有無咩辦法可以救救佢?
Thanks🙏🙏🙇♂

板凳
arfaifai 發表於 2020-8-22 09:40
水溫唔駛24.5, 去到26度都得啦,no3去到10, 你又好似當無問題,掉蝦肉當行n cycle , 一定唔夠用開缸魚用魚屎 ...

WhatsApp Image 2020-08-22 at 10.08.25.jpeg WhatsApp Image 2020-08-22 at 10.08.25 (1).jpeg
多謝CHING回覆,附上兩張魚缸同底缸相,請幫忙睇睇🙏🙇♂

另外NO3由頭一個月50落到10,但真係未試去到0,會唔會係我藻缸唔夠藻?
之前有爬文睇過,NO3=10應該未至於令到珊瑚/海葵一落就死。

唔知了解有無錯,有錯請指教🙏🙇♂🙇♂

沙發
水溫唔駛24.5, 去到26度都得啦,no3去到10, 你又好似當無問題,掉蝦肉當行n cycle , 一定唔夠用開缸魚用魚屎來建立咁實際,另外你影相淨係focus件珊瑚係無用,影下其他器材設備好過啦,否則睇唔到有咩不足處
另外初養珊瑚玩d粗生,火柴、豬腰唔算粗生,海葵就更加難打理,養下皮革、菇類啦