海水領域 SeaFishZone

查看: 8864|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

新手缸火柴、海葵請教... [複製鏈接]

樓主
火柴 前海葵;後火柴 2尺缸,開缸兩個月,落急凍蝦開缸,一個月後爆完藻等no2回落到0先落生物。
底缸過濾,有led燈、水冷、造浪、蛋分、2L sera 濾環,底缸有放鋼絲藻+一隻深紅色水藻(忘記名)

最近一星期水質:NH3=0.15,NO2=0, NO3=10, KH=8.9, PO4=4, 鹽度1.022, 水溫24.5
現有一條金火公、一條西瓜吊、一條巴士,缸內無其它珊瑚/海葵
今日買咗三頭火柴+海葵,對完溫落缸,但一直到夜晚,火柴都係無KEEP住有少少吐白絲,而隻海葵就完全唔肯黏住啲石。
上星期已經死咗隻海葵(買返黎就吐白絲,到第三日吐腸無晒彈性就掉咗)

想請教各位高手,呢兩隻火柴、海葵仲有無得救?
係咪我既方法有問題,或者水質仲未得?
求救~~~~~THANKS~~~~~~

補充內容 (2020-8-22 19:40):
抱歉打錯字,PO4=0

arfaifai 發表於 2020-8-23 22:16
完全無問題

THANKS CHING
我睇返個缸,造流的確係一個問題,我調節咗造浪個方向同上水個力度,依家缸入面既造流明顯好咗。
雖然前日買既兩件軟體都係救唔返,但經過各位既意見,我對海水缸既了解又加深不少,多謝大家。

5525 發表於 2020-8-23 13:46
用salifert tester、光學鹽度計

完全無問題

小魚毛 發表於 2020-8-23 11:06
建議你先試改換水源,去超市買大樽蒸餾水(唔係礦泉水,唔好搞錯!)呢代替水喉水,可以分幾次直至100%換水 ...

收到CHING,我試下
THANKS ~~

小魚毛 發表於 2020-8-23 10:39
針對你而家落珊瑚同葵即死o既問題,應該處理咗水質先;造流、鋪沙呢啲係長遠問題,可以遲一步再 ...

多謝CHING意見∼∼PO4=0 (手快打錯咗🙏)
Check過水喉水NO3係10

arfaifai 發表於 2020-8-23 03:46
不如你清左個沙底,攪好d主缸水流才再加其他生物,見到你個缸總覺得死氣沉沉…另外見你成日話check各類指標 ...

用salifert tester、光學鹽度計

建議你先試改換水源,去超市買大樽蒸餾水(唔係礦泉水,唔好搞錯!)呢代替水喉水,可以分幾次直至100%換水後,睇o下NO3、PO4數值同生物狀況有無改善,有o既話,就要忍真諗諗轉水源。除非你有米又有肌,否則買蒸餾水一定唔係長遠辦法,純水機或者廁所水,暫時都係本地RT玩家o既主要出路,樓主可以之後慢慢再做功課。

養藻啲確夠Natural,但Natural亦都等於難以百分百複製,難以保證百分百有效,因為有太多因素難以控制,所以ching建議你滾豆、行ROWA、放好啲環,因為咁玩易控制易見效,啱新手跳海。藻唔洗即撤,放埋一邊畀夠水流燈照,當輔助設備就得。

針對你而家落珊瑚同葵即死o既問題,應該處理咗水質先;造流、鋪沙呢啲係長遠問題,可以遲一步再搞。

Fai ching無講錯,你睇到NO3無再降,以為OK就落珊瑚,呢個至係問題。NO3有10,一啲都唔理想,但其實都未至一落就死,事實上都有玩家可以o係咁o既數值下keep到火柴同葵,當然一定唔靚啦,甚至半生不死。

所以你應該同時要睇埋PO4。珊瑚缸水質,LPS缸:NO3--10以下、PO4--1以下,SPS缸:NO3--1~0.3、PO4--0.03~0.01。如果你測試無錯o既話,你NO3只係砸界,但PO4就超標數倍!

先測試你o既水喉水,正常本地水喉水o既NO3都有10,所以你缸水就算n-cycle完成都只降到10,唔係你個缸過濾系統問題,而係你o既水源問題。基本棉碳過濾、除氯,係減唔到NO3。NO3高,PO4自然都唔可能低。

不如你清左個沙底,攪好d主缸水流才再加其他生物,見到你個缸總覺得死氣沉沉…另外見你成日話check各類指標,其實你用那一個牌子tester ?用光學咸度計?

arfaifai 發表於 2020-8-22 23:03
其實你唔需要check Nh3/4 , 因為有生物就自然會有,硝化功能n cycle就是把Nh3轉成no2再轉成no3, no3係最終物 ...

呢點我明白,我NO3 除咗第一個月養水期間去到50之外,係第五個星期開始一直KEEP住10左右,因為見到NO3保持較低水平,所以開始落生物。

除咗最近既海葵同火柴,之前買咗食台螺同醫生蝦都係失敗收場,除咗第一隻醫生蝦同頭兩隻食苔螺養到兩星期,之後買過幾隻都係落水第二日就死......

其實你唔需要check Nh3/4 , 因為有生物就自然會有,硝化功能n cycle就是把Nh3轉成no2再轉成no3, no3係最終物,你no3係高企的話,對魚可能影響不大,對珊瑚就影響較大,所以你是需要把no3濃度降低,換水、滾np豆、Ats…等等方法,有魚自然就有屎,餵得多自然屎就愈多,只顧check 屎既濃度而唔去解決屎的話,根本是沒有用處

明白,等我試下調節一下個造浪同上水,嘗試改善一下個造流,再睇下可唔可以降低NH3

THANKS CHING~~~~

你留意一下大海飄浮既垃圾就知,造浪左右搖擺,但原封不動,造流只是單一方向水流,水流完全吹走垃圾

arfaifai 發表於 2020-8-22 22:33
你既生物環是全新的,有無懷疑過生物石從那裡購入?

生物環係全新sera 2L +一包魚舖買既普通環生物石係Real Reef Rock人工生物石,都係魚舖買,$68磅

arfaifai 發表於 2020-8-22 22:27
另外你底缸養藻效能係杯水車薪,完全產生快過消耗,倒不如行豆樽滾Np豆、Rowa,留番個地方放好d生物環吧,依 ...

明白,等我爬一爬文了解一下~~~~

你既生物環是全新的,有無懷疑過生物石從那裡購入?如果上水泵3000, 扣除上水高度揚程,實得2500, 其實如果淨養魚行2500都無問題,但行珊瑚缸我會行4500以上,一方面高循環量,另一方面又可以當造流用…

arfaifai 發表於 2020-8-22 22:21
你個缸應該係60x50x50, 總水量應該差唔多160L, ,珊瑚缸主要依靠生物石過濾,主缸水流必須有力,你放魚糧 ...

THANKS CHING~~

我個缸的確係60x50x50,新開缸無落過任何藥,水泵係AE DC-3000,3000L/h流量,但我對造流同造浪的確係有少少混淆,造流係咪應該係製造亂流,令到啲水可以去到缸既大部份位置?

另外你底缸養藻效能係杯水車薪,完全產生快過消耗,倒不如行豆樽滾Np豆、Rowa,留番個地方放好d生物環吧,依家放在左邊根本就死流位,化氮升高一些,調節水位到樽頸位置,才能打出較深色的污染物

5525 發表於 2020-8-22 19:43
THANKS CHING~~~
啲沙應酬係啡苔,有機會之前燈照太長(每日14小時)同埋重手餵食太多,最近調節&#2 ...

你個缸應該係60x50x50, 總水量應該差唔多160L, ,珊瑚缸主要依靠生物石過濾,主缸水流必須有力,你放魚糧落去就會感覺得到,如果只係聚集於一邊的話就代表水流不能完全覆蓋全缸,另外造流同造浪係兩個不同mode, 前者可以用水流吹走沉澱物,後者只是前後搖擺,沉澱物依舊不變,另外如果珊瑚及海葵落缸即死,除了no3太高企外,還可能是生物石或濾材受過銅藥既污染,你上水泵有無4000L/h以上流量呢?

arfaifai 發表於 2020-8-22 17:43
水循環量嚴重不足,主缸水流太差,你睇缸底幾多沉澱物,既然新手無經驗能力管理好沙底水流問題,又何必為了 ...

THANKS CHING~~~
啲沙應酬係啡苔,有機會之前燈照太長(每日14小時)同埋重手餵食太多,最近調節咗,啡苔開始退緊....

但CHING水流太差意思,係咪我應該加大上水同落水既力度?