海水領域 SeaFishZone

查看: 8801|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

新手缸火柴、海葵請教... [複製鏈接]

樓主
火柴 前海葵;後火柴 2尺缸,開缸兩個月,落急凍蝦開缸,一個月後爆完藻等no2回落到0先落生物。
底缸過濾,有led燈、水冷、造浪、蛋分、2L sera 濾環,底缸有放鋼絲藻+一隻深紅色水藻(忘記名)

最近一星期水質:NH3=0.15,NO2=0, NO3=10, KH=8.9, PO4=4, 鹽度1.022, 水溫24.5
現有一條金火公、一條西瓜吊、一條巴士,缸內無其它珊瑚/海葵
今日買咗三頭火柴+海葵,對完溫落缸,但一直到夜晚,火柴都係無KEEP住有少少吐白絲,而隻海葵就完全唔肯黏住啲石。
上星期已經死咗隻海葵(買返黎就吐白絲,到第三日吐腸無晒彈性就掉咗)

想請教各位高手,呢兩隻火柴、海葵仲有無得救?
係咪我既方法有問題,或者水質仲未得?
求救~~~~~THANKS~~~~~~

補充內容 (2020-8-22 19:40):
抱歉打錯字,PO4=0

沙發
水溫唔駛24.5, 去到26度都得啦,no3去到10, 你又好似當無問題,掉蝦肉當行n cycle , 一定唔夠用開缸魚用魚屎來建立咁實際,另外你影相淨係focus件珊瑚係無用,影下其他器材設備好過啦,否則睇唔到有咩不足處
另外初養珊瑚玩d粗生,火柴、豬腰唔算粗生,海葵就更加難打理,養下皮革、菇類啦

板凳
arfaifai 發表於 2020-8-22 09:40
水溫唔駛24.5, 去到26度都得啦,no3去到10, 你又好似當無問題,掉蝦肉當行n cycle , 一定唔夠用開缸魚用魚屎 ...

WhatsApp Image 2020-08-22 at 10.08.25.jpeg WhatsApp Image 2020-08-22 at 10.08.25 (1).jpeg
多謝CHING回覆,附上兩張魚缸同底缸相,請幫忙睇睇🙏🙇♂

另外NO3由頭一個月50落到10,但真係未試去到0,會唔會係我藻缸唔夠藻?
之前有爬文睇過,NO3=10應該未至於令到珊瑚/海葵一落就死。

唔知了解有無錯,有錯請指教🙏🙇♂🙇♂

地板

另外隻火柴同海葵今朝情況好似更差,有無咩辦法可以救救佢?
Thanks🙏🙏🙇♂

WhatsApp Image 2020-08-22 at 10.30.15.jpeg

隻火柴仲有一片片脫落既情況,唉~~

PH?

一直無check ph 值,我係用水喉水除氯再開red sea鹽。
唔知咁樣有無影響

我早排養左幾年既豬腰都露晒骨,驗一驗ph原來得6點幾,加返小梳打去返8.0,跟住就正常返晒。我都係用red sea鹽同過濾水喉水。

thanks Ching,等我check下ph值先。
但我最近落既兩隻海葵、一隻火柴都係無開就死🤦♂🤦♂

水循環量嚴重不足,主缸水流太差,你睇缸底幾多沉澱物,既然新手無經驗能力管理好沙底水流問題,又何必為了美觀而鋪沙底呢?

arfaifai 發表於 2020-8-22 17:43
水循環量嚴重不足,主缸水流太差,你睇缸底幾多沉澱物,既然新手無經驗能力管理好沙底水流問題,又何必為了 ...

THANKS CHING~~~
啲沙應酬係啡苔,有機會之前燈照太長(每日14小時)同埋重手餵食太多,最近調節咗,啡苔開始退緊....

但CHING水流太差意思,係咪我應該加大上水同落水既力度?

5525 發表於 2020-8-22 19:43
THANKS CHING~~~
啲沙應酬係啡苔,有機會之前燈照太長(每日14小時)同埋重手餵食太多,最近調節&#2 ...

你個缸應該係60x50x50, 總水量應該差唔多160L, ,珊瑚缸主要依靠生物石過濾,主缸水流必須有力,你放魚糧落去就會感覺得到,如果只係聚集於一邊的話就代表水流不能完全覆蓋全缸,另外造流同造浪係兩個不同mode, 前者可以用水流吹走沉澱物,後者只是前後搖擺,沉澱物依舊不變,另外如果珊瑚及海葵落缸即死,除了no3太高企外,還可能是生物石或濾材受過銅藥既污染,你上水泵有無4000L/h以上流量呢?

另外你底缸養藻效能係杯水車薪,完全產生快過消耗,倒不如行豆樽滾Np豆、Rowa,留番個地方放好d生物環吧,依家放在左邊根本就死流位,化氮升高一些,調節水位到樽頸位置,才能打出較深色的污染物

arfaifai 發表於 2020-8-22 22:21
你個缸應該係60x50x50, 總水量應該差唔多160L, ,珊瑚缸主要依靠生物石過濾,主缸水流必須有力,你放魚糧 ...

THANKS CHING~~

我個缸的確係60x50x50,新開缸無落過任何藥,水泵係AE DC-3000,3000L/h流量,但我對造流同造浪的確係有少少混淆,造流係咪應該係製造亂流,令到啲水可以去到缸既大部份位置?

你既生物環是全新的,有無懷疑過生物石從那裡購入?如果上水泵3000, 扣除上水高度揚程,實得2500, 其實如果淨養魚行2500都無問題,但行珊瑚缸我會行4500以上,一方面高循環量,另一方面又可以當造流用…

arfaifai 發表於 2020-8-22 22:27
另外你底缸養藻效能係杯水車薪,完全產生快過消耗,倒不如行豆樽滾Np豆、Rowa,留番個地方放好d生物環吧,依 ...

明白,等我爬一爬文了解一下~~~~

arfaifai 發表於 2020-8-22 22:33
你既生物環是全新的,有無懷疑過生物石從那裡購入?

生物環係全新sera 2L +一包魚舖買既普通環生物石係Real Reef Rock人工生物石,都係魚舖買,$68磅

你留意一下大海飄浮既垃圾就知,造浪左右搖擺,但原封不動,造流只是單一方向水流,水流完全吹走垃圾

明白,等我試下調節一下個造浪同上水,嘗試改善一下個造流,再睇下可唔可以降低NH3

THANKS CHING~~~~

其實你唔需要check Nh3/4 , 因為有生物就自然會有,硝化功能n cycle就是把Nh3轉成no2再轉成no3, no3係最終物,你no3係高企的話,對魚可能影響不大,對珊瑚就影響較大,所以你是需要把no3濃度降低,換水、滾np豆、Ats…等等方法,有魚自然就有屎,餵得多自然屎就愈多,只顧check 屎既濃度而唔去解決屎的話,根本是沒有用處