海水領域 SeaFishZone

樓主: evans
打印 上一主題 下一主題

換一換水就... [複製鏈接]

論壇元老

打到D鱼正常返

我都用咗廁所水半年多丶好方便丶一星期換五分之一。同時感覺可保持魚色丶我用一綿和一碳芯先入UV管丶再去沙缸。
36x24x32吋 (海迪维

論壇元老

ws2811 發表於 2012-12-14 01:00
我都用咗廁所水半年多丶好方便丶一星期換五分之一。同時感覺可保持魚色丶我用一綿 ...

Ching, 可否P0ST張相睇下?我想知點様將出水再駁落UV燈,tks

我由濾樽出膠水喉丶再將沙缸內UV燈潛水泵軟喉拆出丶套住濾樽出水喉去沙缸、換完水後裝回潛水泵、所以未能提供相片
36x24x32吋 (海迪维

論壇元老

ws2811 發表於 2012-12-14 12:26
我由濾樽出膠水喉丶再將沙缸內UV燈潛水泵軟喉拆出丶套住濾樽出水喉去沙缸、換完水後裝回潛水泵 ...

Tks, 但想請問UV燈係咪真是可減少好多菌呢?如果係我都想買黎c下,我缸係F0T,tks

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-12-14 13:15
Tks, 但想請問UV燈係咪真是可減少好多菌呢?如果係我都想買黎c下,我缸係F0T,tks

uv 最少要用支36w 先有料到。

論壇元老

ice28720 發表於 2012-12-14 16:41
uv 最少要用支36w 先有料到。

Ching. 30寸缸約200L水都要用36w?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

knec0412 發表於 2012-12-14 23:46

咁你咪試下買支18w 落去睇下有冇料到囉。

超級版主

永久禁言

knec0412 發表於 2012-12-14 23:46

ice28720 發表於 2012-12-14 23:56

師兄點分有無料到啊?
18卅01卅2013 開缸,
藍魔 x1,小丑 x4,黑武士 x2,藍吊 x2,三角黃吊 x1,石美人 x1,藍嘴B x1,醫生 x1