海水領域 SeaFishZone

查看: 8127|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

新手一問 [複製鏈接]

最佳新人

樓主
近日換口時發覺掂落水果時有觸電既感覺  請問係未正常
定係溜電

最佳新人

沙發
應該係漏電wor,你check check安全d

最佳新人

板凳
ninoxmarco 發表於 2012-12-13 10:41
應該係漏電wor,你check check安全d

應該點CHECK 呀CHING

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
逐樣抆出黎。伸隻手試。試到冇感覺為止。又試下用”他"筆試下
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我係wingk960 發表於 2012-12-13 12:51

試到冇感覺為止
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

大多數都係暖管漏電..好多品牌暖管都有
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

先試暖管,上水泵
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

陸判 發表於 2012-12-13 15:19
試到冇感覺為止

電死為止

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

ice28720 發表於 2012-12-13 16:41
電死為止

唔好咁啦!
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

最佳新人

終於搞掂 係上水汞出事

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我係wingk960 發表於 2012-12-13 12:51

應該係抆晒所有野,之後逐一插返

試到「有」感覺為止

我知道架....你嘅意思咪係咁囉,哈哈哈!
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

更重要嘅係....黃嘴Ching, Fung 兄你地個account 可能會被ban

因為版主可能會以為.....

你兩個好可能係分身
暫時停賽

lun1025 發表於 2012-12-13 18:13
終於搞掂 係上水汞出事

師兄,你個電制無經漏電保護裝置啊,危險 D 呵!
18卅01卅2013 開缸,
藍魔 x1,小丑 x4,黑武士 x2,藍吊 x2,三角黃吊 x1,石美人 x1,藍嘴B x1,醫生 x1

以前舊屋成日跳制,叫過兩個師傅嚟整,第一個鑽晒牆整唔掂,第二個整好,但整到地線有電到,佢話無問題,係靜電,就係咁魚缸就長期有電,但平時搞魚缸唔會電親,係要有傷口先會電一電,而且只係水面有電,d魚魚好正常,白點都自此未見過。

calvinfff 發表於 2012-12-13 18:19
應該係抆晒所有野,之後逐一插返

試到「有」感覺為止

人既感觀神經係最敏銳既。咁梗係揾隻手試啦。但樓主未講佢點試到喎。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

海賊王 發表於 2012-12-13 19:15
以前舊屋成日跳制,叫過兩個師傅嚟整,第一個鑽晒牆整唔掂,第二個整好,但整到地線有電到,佢話無問 ...

我都係一樣。。。只要手上有傷口就會電親
一個星期唔買魚我真係唔得

最佳新人

我都係每個電制試下
但換左都仲係有小小電到
D人話冇著鞋掂都有關係

最佳新人

lun1025 發表於 2012-12-14 04:37
我都係每個電制試下
但換左都仲係有小小電到
D人話冇著鞋掂都有關係

會呀, 因為著左鞋, 鞋底係絕緣體, D電唔會落到去地下做earthing, 你唔著鞋去試的話先可能會準D

咁 D 魚有冇電死?
☉︹☉

最佳新人

kwong426426 發表於 2012-12-16 13:15
咁 D 魚有冇電死?

魚就冇電死
不過換左個嘈既上水泵