海水領域 SeaFishZone

查看: 3674|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

水冷一問 [複製鏈接]

樓主
請教大家,因早幾日見熱熱地開返著(因上年冬天熄機到前兩日開返,但中途水泵無停過)家中部(Teco TR20)等D魚爽下,一開見部機溫度29度(我set係28開-26停)咁部機開始行車10分鐘左右(比上年用快左二倍打凍時間平時要30分鐘)26停車,跟住我望住個溫度顯示(奇怪事發生)每三分鐘下降一度直至下降到13度就無再下降,我再睇返家裡室溫係25度(開左冷氣)魚缸係27度想問一下有無師兄試過依個情況或會唔會溫度探頭壞左!!

沙發
未必探頭壞,可能係水冷機內部喉管結咗冰,令冷水未能流出水冷機,建議先檢查水冷機出入水

板凳
但正路你set26度停機,無理由降到26度唔識自己停機

地板
下次不用水冷, 泵都停埋, 免塞,大冼水冷及泵, 換新喉,再試下

收到!!

佢識停機呀!但個溫度標自己降溫

溫控問題,試o下重啟溫控先:按'set'掣十秒,直至display顯示1~1.5數值,唔洗理呢個數值,再按set'掣一次,display會再顯示目前溫控探測到的溫度(閃動),再按上下掣調較到正確溫度,等待五秒,數值停止閃動。溫控就會記錄低呢個數值。

說明書都有講,TR10, 15, 20 三部機都係咁較;
https://trademarkaquatics.co.uk/ ... nual-us-version.pdf
睇翻Changing Temperature Display 嗰 Part。

感謝大家,以經解決問題了,本來打算買過部,不過出完魚街睇過之後嘩嘩!TK500原來個價硬淨個蘋果無跌過,算了,回家吧,昨晚回家再作最後一試用洗車高壓槍大清洗發覺部機入面垃圾多到無朋友之後跟住再開機試,神奇的事又發生左!可能部老爺機洗完白白心情靚返又可以正常運作,經過今次事件之後發覺原來係唔可以懶,啲器材一定要清潔,懶分分鐘要 付出代$!!

Teco 呢款機其實好襟用。
我部TR15畀100L RT缸用,set 25.5度,全年唔熄機,一年洗機一次。
開缸11年,入廠換過一次雪種,到而家都仲用緊,家用冷氣機都無佢咁襟!計翻其實低用過其他平價水冷好多!!

但我有朋友話TK麻麻地TR堅襟,經過今次我會錫住佢!!

benny033 發表於 2020-5-30 11:14
但我有朋友話TK麻麻地TR堅襟,經過今次我會錫住佢!!

其實關鍵在於你點用部機。
廠方指TR15最大處理水量係800L,而實際o既制冷力:
Tank 350 liters > low to 15°C
Tank 500 liters > low to 10°C
Tank 800 liters > low to 5°C
以香港o既
氣候,降5度水溫根本無意思,所以佢實際有效水量係500L 以下。我用佢呢推100L 缸,只係用佢有效制冷力o既20%,唔用到部機咁盡,慳電、減少嘈音熱氣滋擾,部機亦都襟用好多,咁就係貴買平用。

所以將廠方講o既最大處理水量打折,計佢1/4或者1/8,咁你部機就會襟用好多。

當然,定期洗隔塵網,每年清洗內膽積聚o既垃圾,係必然o既指定動作。